Previous Next

Актуально про туберкульоз

Надрукувати

Туберкульоз – інфекційне бактеріальне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. 

У більшості випадків вражає легені. Але може пошкодити нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, травний тракт, шкіру чи статеві органи. 

Початок захворювання поступовий та може розтягнутися на кілька тижнів, а інколи – місяців. 

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно звернутися за медичною допомогою. 

Як проявляється туберкульоз

Симптоми можуть бути як усі разом, так і окремо. Якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи близьких, якомога швидше зверніться до лікаря!

Хто може захворіти на туберкульоз 

Захворіти на туберкульоз може кожен, але є більш вразливі до захворювання групи людей:

Від туберкульозу не застрахований ніхто. Навіть звичайне зниження імунітету від сильного стресу або шкідливих звичок є додатковим ризиком розвитку хвороби.

Як лікують туберкульоз

Хворим на туберкульоз  призначають комбінацію антибіотиків. Курс лікування триває щонайменше пів року. 

У більшості випадків туберкульоз не потребує тривалої госпіталізації, хворобу можна лікувати і вдома, але все залежить від стану пацієнта та важкості перебігу захворювання.

Людина, яка регулярно приймає препарати, призначені лікарем, за 2-3 тижні стає безпечною  для навколишніх – можна бути з близькими, вчитися або працювати. Туберкульоз – це лише тимчасова виліковна хвороба, а не привід ставити життя на паузу. 

Чи існує профілактика туберкульозу

Найкращою профілактикою є вакцинація, яка проводиться на третій-п’ятий день життя, тобто в пологовому будинку. Єдиною вакциною проти туберкульозу є жива вакцина БЦЖ. 

У немовлят та дітей віком до 5 років, які мали контакт зі збудником туберкульозу, є високий ризик розвитку важких, поширених форм захворювання, таких як туберкульозний менінгіт та міліарний туберкульоз. 

Якщо дитина не отримала вакцину в пологовому, щепитися можна у педіатра або сімейного лікаря.

 

МОЗ