Програма обміну ламп розжарювання на LED-лампи оновлює логістику

Надрукувати

В Україні триває започаткована Урядом України та Європейським Союзом всеукраїнська програма безкоштовного обміну ламп розжарювання на енергоощадливі LED-лампи. Станом на 22 березня 2023 року в усіх населених пунктах України сумарно доступно 11 млн ламп, які можуть забезпечити ощадним освітленням біля 2,2 млн домогосподарств. 

Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні.

Зважаючи на динаміку попиту і для забезпечення безперервної доступності ламп для обміну, починаючи з 22 березня поступово скорочуватиметься кількість відділень Укрпошти та населених пунктів, де обмін ламп буде можливим. В найвіддаленіших селах, які долучилися до програми нещодавно, обмін триватиме до кінця квітня. 

Починаючи з 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде у 23 відділеннях Укрпошти в містах-мільйонниках та обласних центрах, де зберігаються найвищий попит і потреба. 

Українцям, які хочуть зробити попереднє замовлення ламп, варто перевірити, чи представлене їхнє відділення Укрпошти у переліку доступних відділень у застосунку Дія. Якщо відділення є у списку, мешканці міст, смт, та сіл, у яких наявні автоматизовані відділення Укрпошти, зможуть зареєструватися, подати заявку й обміняти лампи, коли вони надійдуть саме у це відділення. Для обміну до 5 ламп старого зразка з будь-яким цоколем на таку ж кількість LED-ламп потрібно мати при собі паспорт, РНОКПП та лампи. Перевірити наявність відділень, в яких можливо здійснити обмін ламп, можна у застосунку Дія або на сайті Укрпошти в розділі «Новини».

Для тих хто вже зробив замовлення у застосунку Дія, лампи будуть доступні у всіх відділеннях Укрпошти по всій країні до 28 березня. Отримати лампи без попереднього замовлення можливо, якщо вони є в наявності.

Довідково

Від старту програми з обміну 31 січня 2023 року понад 3 мільйони українців скористались можливістю замінити застарілі енергоємні лампи на енергоощадні. Через реєстрацію у застосунку Дія (23%) та вільний обмін (77%) вони отримали більше 14 мільйонів LED-ламп. Зокрема, кількість ламп, які обміняли мешканці Київщини, стрімко наближається до позначки 2 млн,  Дніпропетровщини – 1, 4 млн, Львівщини – 1,1 млн, Харківщини - 860 тис., Одещини - 810 тис., Вінниччини - 730 тис., Черкащини – 510 тис. 

В пікові дні кількість обмінів, зафіксованих у відділеннях Укрпошти, сягнула 550 000.  

Замінивши застарілі лампи на енергоощадні,  кожна родина може зменшити споживання електричної енергії у вісім разів, а економія від експлуатації 14 млн ламп, які вже обміняли, прирівнюється, приблизно, до потужності роботи Київської ТЕЦ-5.  

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.