• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Програма обміну ламп розжарювання на LED-лампи оновлює логістику

В Україні триває започаткована Урядом України та Європейським Союзом всеукраїнська програма безкоштовного обміну ламп розжарювання на енергоощадливі LED-лампи. Станом на 22 березня 2023 року в усіх населених пунктах України сумарно доступно 11 млн ламп, які можуть забезпечити ощадним освітленням біля 2,2 млн домогосподарств. 

Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні.

Зважаючи на динаміку попиту і для забезпечення безперервної доступності ламп для обміну, починаючи з 22 березня поступово скорочуватиметься кількість відділень Укрпошти та населених пунктів, де обмін ламп буде можливим. В найвіддаленіших селах, які долучилися до програми нещодавно, обмін триватиме до кінця квітня. 

Починаючи з 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде у 23 відділеннях Укрпошти в містах-мільйонниках та обласних центрах, де зберігаються найвищий попит і потреба. 

Українцям, які хочуть зробити попереднє замовлення ламп, варто перевірити, чи представлене їхнє відділення Укрпошти у переліку доступних відділень у застосунку Дія. Якщо відділення є у списку, мешканці міст, смт, та сіл, у яких наявні автоматизовані відділення Укрпошти, зможуть зареєструватися, подати заявку й обміняти лампи, коли вони надійдуть саме у це відділення. Для обміну до 5 ламп старого зразка з будь-яким цоколем на таку ж кількість LED-ламп потрібно мати при собі паспорт, РНОКПП та лампи. Перевірити наявність відділень, в яких можливо здійснити обмін ламп, можна у застосунку Дія або на сайті Укрпошти в розділі «Новини».

Для тих хто вже зробив замовлення у застосунку Дія, лампи будуть доступні у всіх відділеннях Укрпошти по всій країні до 28 березня. Отримати лампи без попереднього замовлення можливо, якщо вони є в наявності.

Довідково

Від старту програми з обміну 31 січня 2023 року понад 3 мільйони українців скористались можливістю замінити застарілі енергоємні лампи на енергоощадні. Через реєстрацію у застосунку Дія (23%) та вільний обмін (77%) вони отримали більше 14 мільйонів LED-ламп. Зокрема, кількість ламп, які обміняли мешканці Київщини, стрімко наближається до позначки 2 млн,  Дніпропетровщини – 1, 4 млн, Львівщини – 1,1 млн, Харківщини - 860 тис., Одещини - 810 тис., Вінниччини - 730 тис., Черкащини – 510 тис. 

В пікові дні кількість обмінів, зафіксованих у відділеннях Укрпошти, сягнула 550 000.  

Замінивши застарілі лампи на енергоощадні,  кожна родина може зменшити споживання електричної енергії у вісім разів, а економія від експлуатації 14 млн ламп, які вже обміняли, прирівнюється, приблизно, до потужності роботи Київської ТЕЦ-5.  

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk