• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

«Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом!»

Це гасло цьогорічних місячника боротьби з туберкульозом, а також   Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз – 24 березня. Воно характеризує й спільну мету тих, чия діяльність націлена на  подолання епідемії туберкульозу на Полтавщині.

Підсумки  проведення місячника боротьби з туберкульозом в Полтавській області обговорювалися за «круглим столом» в обласному центрі громадського здоров’я.

У ньому взяли участь представники державних, неурядових організацій та журналісти.

Учасників заходу представила керівник обласного центру громадського здоров’я Ніна ДУРДИКУЛИЄВА, яка акцентувала увагу на важливості об’єднання зусиль усіх дотичних: 

«На Полтавщині місячник боротьби з туберкульозом триває до 1 квітня. І цього року, не дивлячись на війну, не лише під час місячника, а постійно продовжується реалізація низки протитуберкульозних заходів. Ми зібралися для того, щоб спільно ще раз визначити та обговорити подальші кроки нашої спільної діяльності. Важливо посилити профілактичну роботу, розширювати спектр джерел інформування наших співгромадян як не захворіти на туберкульоз, знати його перші ознаки та те, що у разі його виявлення, лікування є безкоштовним. Бо, нажаль, не дивлячись на війну та COVID-19, туберкульоз нікуди не подівся».

Про стан надання протитуберкульозної медичної допомоги населенню в умовах воєнного стану та тенденції розвитку епідемії туберкульозу в області з урахуванням міграції населення України розповів директор КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради» Володимир ПЕЧЕРИЦЯ:

«У нашій області епідеміологічна ситуація з туберкульозом залишається напруженою. За минулий рік захворюваність зросла на 49%. За останні 2 місяці цього року вона збільшилася в порівнянні з таким же періодом минулого року вдвічі. Відповідно вдвічі збільшилася кількість виявлених хворих з відкритими формами туберкульозу з 56 в минулому році до 126 в поточному. Це є стосується і захворюваності на поєднану патологію ВІЛ/туберкульоз – кількість випадків в 2023 році зросла до 23 проти 12 в минулому. Значно збільшилася кількість виявлення туберкульозу у хворих серед ВПО».

Володимир Георгійович зауважив, що через значну міграцію населення Полтавщина з п’ятого знизу місяця в Україні, пересягнула епідпороговий рівень. Найбільша захворюваність на туберкульоз спостерігається у Лубенському і Полтавському районах. Але, попри збільшення кількості виявлених хворих, смертність на Полтавщині у порівнянні з 2021 роком зменшилась на 22%.

Він наголосив, що без залучення спільноти перемогти туберкульоз не можливо. У виявленні хворих одну з провідних ролей зараз відіграють сімейні лікарі, які виписують електронні направлення на флюорографію пацієнтам за наявності перших ознак туберкульозу: довготривалих кашлю та субфебрильної температури (37,2 – 380С), зниження маси тіла, кровохарканні, надмірному потовиділенні  тощо. Завдяки співпраці фахівців фтизіатричної служби з сімейними лікарями в області вдалося збільшити кількість виявлення хворих, а отже і вчасно їх лікувати. Усіма необхідними ліками фтизіатрична служба повністю забезпечена.

Особливе занепокоєння викликають випадки поєднаної патології, наявність у пацієнтів  ко-інфекції ВІЛ/туберкульоз. Їх можливо успішно лікувати, в першу чергу, при вчасному діагностуванні. Як це здійснюється у нас в області розповіла Тетяна ГОЛУБЄВА, в. о. заступника директора з медичної частини КП «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради»: «Подолання ВІЛ-інфекції також дуже тісно пов’язано з своєчасним проведенням тестування, доведення людини до фахівця і своєчасним лікуванням антиретровірусними препаратами».

Одним із інструментів профілактики туберкульозу у осіб із наркотичною залежністю є замісна підтримувальна терапія, розповів лікар-нарколог Полтавського обласного центру терапії залежностей Полтавської обласної ради  Вадим КЛОРФАЙН.  

У Полтавській області добре налагоджено співпрацю медиків із представниками неурядових організацій, які здійснюють соціальний супровід хворих, забезпеченням швидкими тестами, ліками, продуктами харчування тощо.

Психо-соціальний супровід майже трьох сотень хворих на туберкульоз здійснює нині БО «Світло надії». «Переважно це пацієнти, які мають лікарсько-стійку хворобу, а близько 90 – чутливий туберкульоз», розповіла фахівчиня відділу проєктів та програм громадського здоров’я БО «Світло надії» Іванна ДАНИЛИШИНА.

Медики після проведення оцінки прихильності до лікування хворих на туберкульоз, визначають необхідність надання психологічної та соціальної підтримки, починаючи з етапу стаціонарного або амбулаторного лікування. І потім до цього процесу долучаються соціальні працівники. Вони допомагають контролювати прийом пацієнтами протитуберкульозних препаратів, зокрема і через мобільний додаток OneImpact.

Про соціальні аспекти супроводу людей із туберкульозом в області, в тому числі ВПО, супровід пацієнтів під час флюорографічних досліджень розповіла   голова  Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Ірина ПЛЮСНІНА.

 Результати моніторингових візитів до закладів первинної медико-санітарної допомоги області, просвітницькі заходи для учнів та студентів області в рамках Всеукраїнського місячника боротьби з туберкульозом розповіла завідувачка консультативно-діагностичним відділенням № 1 обласного протитуберкульозного диспансеру Катерина МАТВІЄНКО.

Під час заходу йшлося й про те, що велике сподівання у подоланні епідемії туберкульозу на Полтавщині покладено на територіальні громади, де налагоджується робота зі своєчасного виявлення хворих, зокрема серед людей з груп соціального та професійного ризику, молоді та ВПО тощо за допомогою сучасних методів діагностики.

Приємним «бонусом» під час підведення підсумків місячника боротьби з туберкульозом стало вручення Почесних грамот обласної військової адміністрації директором Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктором ЛИСАКОМ найкращим працівникам фтизіатричної служби області Андрію Бондаренку та Тамарі Шимко.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор ЛИСАК  подякував їм за плідну працю та підкреслив, що усі стейк-холдери Полтавщини зобов’язані врахувати особливості воєнного стану у подальшій спільній діяльності.

 Учасники «круглого столу» наголошують на основній думці, звертаючись до кожного мешканця Полтавщини: «Головне, не ігнорувати симптоми туберкульозу та не боятися звертатися до лікарів! Від цього залежить, наскільки швидко і успішно ви зможете одужати». 

У підсумку роботи «круглого столу» було прийнято резолюцію.

 

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk