• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Представники делегації Республіки Казахстан вивчають на Полтавщині досвід впровадження механізму аграрних розписок

Керівництво області, представники органів юстиції та фермери Полтавщини зустрілися із учасниками делегації Республіки Казахстан. Гості приїхали вивчити досвід впровадження механізму аграрних розписок в Україні. Вирішили відвідати саме Полтавщину, бо вона стала першим регіоном, де почали реалізовувати цю ініціативу й, зокрема, нотаріально оформили першу аграрну розписку.

– Наша область і промислова, й аграрна. Маємо дуже хороші результати в агропромисловому комплексі. Ініціюємо багато проектів, пов’язаних із виробництвом аграрної продукції та новаціями стосовно екологічно чистої продукції. Територія Полтавщини, її землі є унікальними. Для нас принципово важливо зберегти цей «золотий спадок» для наступних поколінь. Тому й приділяємо особливу увагу агропромисловому комплексу, – зазначив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко. – Впроваджувати використання аграрних розписок було складно. Щоб переконати аграріїв користуватися цим механізмом, нам потрібен був рік, тому що багато факторів впливали на роботу в цьому напрямку. Насамперед аграріям не подобався фактор застави, бо земля – це для них найцінніше, що може бути. Це питання ми вирішили. Й буквально через рік темпи росту залучення аграріїв до програми розписок збільшилися у 18 разів. Найголовніше у будь-якій справі, особливо в бізнесі, – це довіра між державою, фінансовим органом і бізнесом, який працює на відповідній території.

Валерій Головко побажав учасникам делегації плідного візиту, відкрити для себе Полтавщину не тільки в аграрній сфері, а й і культурній.

– Ми приїхали перейняти досвід вашої області із впровадження аграрних розписок. Вивчаємо особливості їх використання, зокрема й в Україні. Чотири роки тому такий механізм запровадили у вашій державі. Знаємо, що першим регіоном була Полтавщина. Потім додалися ще три області. Нині цей досвід застосовується по всій Україні. У нас ці кроки лише попереду. Особливої підтримки в нашій країні цієї ініціативи ще немає, хоча Міністерство сільського господарства вже заявило про впровадження такої системи, наш Парламент це рішення підтримує. Тож ми приїхали, щоб подивитися, як цей механізм працює на практиці, – розповів голова Комітету з аграрних питань Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Сапархан Омаров.

Делегація складається із восьми осіб. Це парламентарі, представники Міністерства сільського господарства Казахстану й місцевого бізнесу. Приїхали на п’ять днів. Ознайомляться, як працює законодавство про аграрні розписки, які результати його впровадження. Планують відвідати кілька фермерських господарств.

– Нині шукаємо один з інструментів допомоги сільгоспутворенням. Ваш регіон має досвід роботи з аграрними розписками. У світі дві держави упродовж кількох років працюють у цій сфері – Бразилія й Україна. Ми вважаємо, що у вас є позитивний досвід у цій галузі, тож хотіли з колегами вивчити його, взяти за основу українські напрацювання. Нині аграрний сектор – це наша продовольча безпека, добробут, – додав член Комітету з аграрних питань Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Сєргєй Звольскій. – У нас понад 43 відсотки населення проживають у сільській місцевості. Ми би хотіли створити для них відповідні комфортні умови. Наша держава також потужно підтримує аграрний сектор, як і Україна. Є резерви, є перспектива. Маємо багато спільного, зокрема завдання – допомогти аграріям отримати якісний результат, і фінансовий теж, задоволення від роботи.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов охарактеризував агропромисловий комплекс Полтавщини. Розповів, що за минулий рік експорт сільгосппродукції області в Республіку Казахстан зріс на 10 відсотків. Найбільш затребуваним є племінне поголів’я великої рогатої худоби. Також активно закуповують насіння.

– За весь час в області не було жодної аграрної розписки, яка б не була виконана. Нині ділимося досвідом із впровадження аграрних розписок, проте готові співпрацювати надалі за напрямками в тваринництві й рослинництві, – зазначив Сергій Фролов.

Представники органів юстиції розповіли про практичні аспекти впровадження й роботи із аграрними розписками, а фермери, які були присутні на зустрічі, назвали такий механізм одним з ефективних шляхів для розвитку агропромислового бізнесу.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk