20 березня – Всесвітній день здоров’я ротової порожнини

Надрукувати

Гігієна порожнини рота є невід’ємною складовою місцевої профілактики основних стоматологічних захворювань.

Зараз випускається велика кількість різноманітних засобів, призначених для гігієнічного догляду за порожниною рота. Це дозволяє диференційовано добирати ці засоби в залежності від стоматологічного статусу, віку та індивідуальних особливостей кожної людини. Завдяки індивідуальному добору засобів гігієни порожнини рота підвищується ефективність гігієнічного стоматологічного догляду. Саме тому лікар-стоматолог повинен вільно орієнтуватись у сучасному арсеналі гігієнічних засобів для порожнини рота і цілеспрямовано призначати основні та допоміжні засоби в кожному конкретному випадку.

До предметів гігієни відносяться зубні щітки, зубні нитки, пристосування для очищення спинки язика, іригатори порожнини рота, зубні йоржики, зубочистки, міжзубні стимулятори, предмети для догляду за знімними ортопедичними та ортодонтичними конструкціями.

Зубні щітки

Зубна щітка призначена для чищення зубів і масажу ясен. Застосовується з використанням зубної пасти. Сучасні зубні щітки різноманітні за формою. Їх робоча поверхня складається з синтетичного або натурального волокна різного розміру і жорсткості. Зубні щітки бувають із натуральною щетиною, синтетичною гладенькою та з синтетичною мікротекстурною. Вони різні за жорсткістю та кількістю рядів щетини, розміром робочої частини залежно від призначення: дитячі, підліткові, для дорослих, спеціального призначення. Бувають мануальні та автоматичні.

Засоби для очищення спинки язика

Найбільш популярні предмети гігієни, це ложки та скребки для чистки язика. Вони зроблені з пластику з округлим наконечником, який не викликає блювотного рефлексу. У скребків на кінці буває м’яка щетина для більш ефективного очищення. Також підходять звичайна зубна щітка, електрична або іригатор зі спеціальною насадкою. Головне пам’ятати, що чистка язика – це доповнення до гігієни порожнини рота, але не основний її етап.

Ірригатори порожнини рота (електрогідромасажери)

Ці пристрої мають форму насадок, що прицільно подають під тиском струмінь рідини, яка попередньо наливається в резервуар. Сила потоку рідини регулюється. Струмінь може бути центрованим (режим «струмінь») або розпиленим (режим «душ»), безперервним або пульсуючим. При роботі в режимі «струменя» під сильним тиском вимиваються залишки їжі і частково м’який наліт з поверхонь зубів, міжзубних проміжків, ясен, язика, СОПР; при роботі в режимі душа здійснюється масаж ясен, слизової оболонки порожнини рота (СОПР) і язика, внаслідок чого нормалізується периферійний кровообіг. Ефективні при захворюваннях пародонту і СОПР.

Зубні нитки (флоси)

Призначені для очищування міжзубних проміжків. Нитки ефективні при вузьких важкоочищуваних міжзубних проміжках, скупченості зубів, захворюваннях пародонту, наявності незнімних ортопедичних та ортодонтичних конструкцій в порожнині рота, вживлених імплантатів, наявності апроксимальних пломб.

Міжзубні щітки (йоржики)

Призначені для очищення широких міжзубних проміжків, просторів під незнімними ортодонтичними дугами, ділянок під промивними частинами мостоподібних протезів і просторів між імплантатами та протезами, а також оголених біфуркацій і трифуркацій зубів.

Зубочистки

Призначені для видалення залишків їжі з міжзубних проміжків та нальоту з апроксимальних поверхонь зубів. Представляють собою стержні з різних матеріалів (дерева, пластмаси, металу, кістки) із загостреними одним або обома кінцями та різним поперечним перерізом (трикутним, плоским, круглим).

Міжзубні стимулятори

Являють собою еластичні конуси із гуми або м’якого пластика різного ступеня жорсткості, призначені для масажу ясенних сосочків та очищення міжзубних проміжків. При легкому надавлюванні на ясенний сосочок здійснюються кругові рухи з просуванням стимулятора в міжзубний проміжок поступальними круговими рухами.

Показані для догляду за порожниною рота при прогресуючій ретракції маргінальних ясен, широких міжзубних проміжках, наявності хронічних захворювань пародонту або чинників, що можуть до них призвести.

 

 

Тетяна КЕДА, лікар-стоматолог КНП «Чутівська ЦЛ»