• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Якісний сон – це здоров’я у будь-якому віці

17 березня – Міжнародний день сну.

Повноцінний відпочинок істотно впливає на здоров’я людини у будь-якому віці. Сон є потребою всіх без винятку. Тривале, багатоденне позбавлення сну призводить до ряду важких порушень в організмі. Потреба в сні людей різного віку відрізняється між собою. Так, наприклад, дитині до 1 року потрібно для сну 16 годин; 3-річній дитині – 13 год.; у 5 років – 12 год., у 10-12-річному віці достатньо 10-годинниого сну; у 17 років  та для дорослих – 8 годин на добу. Дорослі мають спати щонайменше 7-8 годин на добу, молодь і люди з хронічними недугами потребують дев’яти годин сну. Таким чином, доросла людина проводить у стані сну близько третини свого життя.

Сон має важливе значення для організму, сприяючи відновленню функцій, в першу чергу нервової системи. Органи і тканини під час сну ніби знову заряджається енергією. Ось чому після глибокого і здорового сну людина відчуває свіжість і бадьорість.

Недосипання спричиняє підвищену виснажливість психічних та фізичних функцій нашого організму, загальну млявість, уповільнення реакції, погіршує здатність приймати рішення та критично мислити.

Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань – цукрового діабету, серцево-судинних хвороб, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я та ін.

Нові дослідження свідчать про зв’язок між передчасним старінням клітин і поганим сном.

На думку експертів, проблеми зі сном є глобальною епідемією, яка загрожує здоров’ю та якості життя до 45% населення світу.

Більшість порушень сну можна попередити або лікувати, проте звертаються до профільних спеціалістів по фахову допомогу менше третини людей із порушенням сну. Вони тривалий час займаються самолікуванням, яке досить часто призводить до поглиблення проблеми.

Науковці називають три складові якісного сну:

  • тривалість – має бути достатньою, щоб організм устиг відпочити й підготуватися до наступного дня;
  • безперервність – періоди сну мають безупинно переходити один в один;
  • глибина – сон має бути достатньо глибоким, щоб відновлювати життєві сили.

Наша поведінка впродовж дня, а особливо перед сном, впливає на якість сну. Доцільно навести рекомендації Міжнародного товариства сну, що допоможуть добре почуватися у будь-якому віці.

  1. Сформуйте звичку лягати спати і прокидатися в один і той самий час (навіть у вихідні).
  2. Якщо ви полюбляєте перепочити вдень, дотримуйтеся режиму, за якого тривалість денного сну не буде перевищувати 45 хвилин.
  3. Не зловживайте алкоголем та відмовтеся від паління, особливо перед сном.
  4. Уникайте вживання кофеїну за 6 годин до сну (кава, чай, більшість газованих напоїв, а також чорний шоколад).
  5. Не вживайте важку, гостру, солодку їжу за 4 години до сну. Легкий перекус цілком допустимий.
  6. Помірні фізичні навантаження корисні кожному, але не перед сном.
  7. Використовуйте зручні та приємні постільні білизну, подушки, матрац тощо.
  8. Зробіть комфортний для себе температурний режим у спальні та регулярно її провітрюйте.
  9. Забезпечте тишу і зменшіть освітленість спальні під час сну.
  10. Використовуйте ліжко за призначенням. Не читайте, не працюйте за комп’ютером та не дивіться телевізор у ліжку.

Загалом не залишається сумнівів, що сон необхідний для правильної життєдіяльності нашого організму і відповідно безпосередньо впливає на якість життя в цілому!

Яніна Мартиненко,

завідувачка відділення психіатричного для лікування та реабілітації ветеранів війни, пацієнтів із неврозами та межовими станами, лікар-психіатр вищої категорії КП «Полтавський обласний заклад із надання психіатричної допомоги Полтавської обласної

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk