Полтавщина – одна з лідерів процесу реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ

Надрукувати

29 січня на засіданні колегії Держкомтелерадіо Голова відомства Олег Наливайко підсумував результати реформи державних і комунальних друкованих ЗМІ, яка завершилася у грудні 2018 року.

«Метою цієї реформи було обмеження впливу держави на ЗМІ, що було зобов’язанням України перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи, - наголосив Олег Наливайко. - Фактично Україна відмовилася від спадку радянського минулого, коли існував тотальний контроль з боку держави над засобами масової інформації. Ми вдячні міжнародним партнерам, які супроводжували процес реформування, зокрема фахівцям ОБСЄ, Ради Європи та Європейського Союзу».

Станом на 27 січня 2019 року реформовано 507 друкованих ЗМІ та редакцій, а саме: 480 – комунальних, що складає 80% від загальної кількості видань, що реально виходили, та 27 – державних (33% від загальної кількості видань, що реально виходили). Лідерами процесу реформування були Кіровоградська, Житомирська, Хмельницька, Миколаївська, Полтавська, Тернопільська області. Аутсайдерами цього процесу стали Київська, Закарпатська області та місто Київ.

Як зауважив Олег Наливайко, ще на старті реформи було виявлено багато «білих плям» у законодавчому механізмі роздержавлення ЗМІ. Але неодноразові спроби щодо вдосконалення законодавства, на жаль, не були підтримані Верховною Радою України.

Реформу гальмували засновники друкованих ЗМІ та редакцій, які свідомо не ухвалювали рішення про реформування друкованих ЗМІ, що призводило до порушення прав трудових колективів редакцій. З іншого боку спостерігалася інертність багатьох редакційних колективів, які сподівались, зокрема, на пролонгацію процесу роздержавлення, а також розраховували на фінансову підтримку з боку місцевої влади.

«Незважаючи на труднощі, які супроводжували процес реформування, ми можемо сьогодні констатувати, що переважна більшість комунальних друкованих видань реалізувала своє право на реформування, - зазначив Олег Наливайко. - Очевидно, що кількість реформованих видань була б ще більшою, якби запропоновані законодавчі ініціативи, направлені на вдосконалення законодавчого врегулювання процесу реформування, були б вчасно ухвалені Верховною Радою України».

Також очільник відомства повідомив, що на виконання вимог статті 12 Закону про реформування Держкомтелерадіо розробив проект Порядку надання адресної фінансової підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження, який  зараз проходить процедуру погодження із заінтересованими центральними органами виконавчої влади. Держкомтелерадіо надав пропозиції Мінфіну передбачити в Державному бюджеті України на 2019 рік відповідних видатків у розмірі  37 млн грн.

Присутній на засіданні колегії представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи, Голова Офісу Ради Європи в Україні пан Мортен Енберг подякував колективу Держкомтелерадіо і особисто Олегу Наливайку за плідну співпрацю у реалізації реформи державних і комунальних друкованих ЗМІ і наголосив, що і надалі Рада Європи готова підтримувати реформи в Україні.

За матеріалами Єдиного веб-порталу

органів виконавчої влади України

Урядовий портал