Previous Next

Володимир Голуб: «Національно-патріотичне виховання – це системна робота»

Надрукувати

На першому цьогорічному засіданні координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при облдержадміністрації обговорили стан реалізації профільної програми упродовж минулого року й питання допризовної підготовки молоді. Крім того, розглянули план роботи ради на 2019 рік та пропозиції щодо внесення змін до складу ради.

– Половина учасників Координаційної ради – це посадовці, половина – представники громадськості. Тримаємо цей паритет, щоб іти одним шляхом. Готові до спілкування. Готові сприймати від всіх без винятку громадських організацій пропозиції, ідеї щодо проведення заходів, зауваги. Ми чуємо громаду, вносимо зміни до наших програм, просимо дофінансувати деякі заходи, якщо є хороша ініціатива від громади. Важливо працювати разом, – наголосив начальник Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Буцький.

Начальник управління позашкільної, професійної (професійно-технічної), вищої освіти та правового забезпечення Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Сергій Рибалко поінформував, що на виконання Обласної цільової програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді у 2018 році було виділено 1 мільйон 450 тисяч гривень. На 250 тисяч гривень більше, ніж минулого року. Програма є змінюваною. Департамент приймає різні пропозиції, щоб її удосконалити й розширити. Минулоріч також внесли кілька змін. Наприклад, у липні 2018-го додали пункт щодо проведення конкурсу на отримання стипендії імені Героя Небесної Сотні, Героя України Ігоря Сердюка для учнів, студентів та молодих учених. Також рішенням сесії обласної ради виділено додаткові кошти на закупівлю настільної гри «Українська революція 1917-1921 років» й на відзначення рою-переможця ІІ обласного етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), учасника ІІІ Всеукраїнського етапу цієї гри туристсько-екскурсійною поїздкою місцями героїчної слави українського народу, починаючи з 2019 року щорічно.

– Остання зміна пов’язана з тим, що рій «Характерники» Зіньківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 переміг на обласному етапі гри «Сокіл» («Джура») й став рекордсменом за всю історію її проходження. Завдяки досягненням команди вирішено заохотити її учасників та майбутні команди-переможниці, аби залучити ще більше закладів освіти до гри, – пояснив Сергій Рибалко. – Виділено й додаткові бюджетні кошти на проведення обласного конкурсу на кращу матеріальну базу військово-патріотичного та фізичного виховання. Зокрема, збільшено грошову винагороду зі 100 тисяч до 250 тисяч гривень. Їх розподілятимуть так, що переможець одержить 150 тисяч гривень, призери відповідно – 75 й 25 тисяч гривень.

– Чимало залежить від керівництва навчальних закладів. Потрібно заохотити дітей, зацікавити. Національно-патріотичне виховання – це системна робота. Це не тільки вивчення будови автомата Калашникова чи стрільба в тирі, а й мова, і духовний розвиток, і фізичний гарт, – зазначив голова Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації Володимир Голуб.

Про допризовну підготовку молоді розповів заступник військового комісара по роботі з особовим складом та громадськістю Полтавського обласного військового комісаріату Едуард Бородай.

– Показник системи допризовної підготовки молоді – люди, які йдуть в армію, – на строкову службу й службу за контрактом. Протягом минулого року на строкову службу в області призвали понад тисячу осіб. Тисяча сто жителів Полтавщини уклали контракти зі Збройними Силами України, – зазначив Едуард Бородай. – Позитивним зрушенням у допризовній підготовці є обласний конкурс на кращу матеріальну базу військово-патріотичного та фізичного виховання. Завдяки його проведенню бачимо стан відповідного оснащення освітніх закладів. Звісно, між переможцями й аутсайдерами різниця суттєва. Матеріально-технічна база у школах має покращуватися.

З-поміж позитивних зрушень у допризовній підготовці молоді Едуард Бородай назвав і проведення стрільб. Серед завдань на 2019 рік виокремив внесення змін до місцевих бюджетів, зокрема щодо виділення коштів для покращення матеріально-технічної бази.

– Це і класи, і навчальні тири, і плац, і смуга перешкод. Не вдалося передбачити в бюджетах і закупівлю військової форми. Під час викладання предмету «Захист Вітчизни» у військовій формі мають бути і вчитель, і учні. Не вдалося в освітніх закладах ввести посаду заступник керівника з національно-патріотичного чи військово-патріотичного виховання, – додав Едуард Бородай.

Він звернув увагу й на оснащення навчальною зброєю освітніх закладів Полтавщини.

– Одній школі у Полтавському районі минулоріч ми видали десять навчальних автоматів. 36 шкіл області обладнали приміщення для зберігання навчальної зброї. Їм упродовж найближчих трьох місяців її видамо – по десять автоматів, а також пістолети. Водночас 36 підготовлених шкіл із понад 300 навчальних закладів в області – це крапля в морі. Крім того, потрібно створити на обласному й районних рівнях так звані центри військово-патріотичного виховання. Вони би стали осередками для тематичних гуртків. Там можна було б проводити змагання й ігри, – зазначив Едуард Бородай.

На засіданні розглянули план роботи координаційної ради на 2019 рік. До нього можна вносити пропозиції протягом ще трьох днів.