Previous Next

В аграрному університеті обговорили розвиток кадрового потенціалу Полтавщини

Надрукувати

У навчальному корпусі Полтавської державного аграрного університету відбулася зустріч представників Полтавського обласного центру зайнятості, територіальних громад, товаровиробників та представників університету.

Також на заході були присутні директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА Сергій Фролов, ректор Полтавського державного аграрного університету Валентина Аранчій, директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва та начальник Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олександр Розумний.

Головною темою обговорення стала можливість отримання ваучера (документ, на підставі якого може здійснюватися перепідготовка за робітничою професією, підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра чи магістра тощо) людям, які старші 45 років та страховий стаж яких перевищує 15 років.

«Людей можна навчити навіть на старій техніці, але вони потім не будуть затребувальні на ринку праці. Ось тому наше головне завдання – сучасна техніка. Ваучер дає можливість зараз орендувати потрібну техніку, оплачувати оренду роботодавцю, який надасть цю техніку, та залучати до навчального процесу потрібних фахівців. Саме такі групи потрібні сьогодні», – зазначила директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

Ваучером, який видається лише одноразово, можуть скористатися представники окремих пільгових груп населення, для яких відсутні обмеження у віці. Це внутрішньо переміщені особи, за відсутності підходящої роботи; демобілізовані учасники антитерористичної операції з числа інвалідів; демобілізовані з військової служби (окрім військовослужбовців строкової служби), котрі не набули права на пенсію; а також особи, звільнені зі служби в органах внутрішніх справ; Державної служби спеціального зв’язку та захисту iнформацiї; органів і підроздiлiв цивільного захисту; Державноï кримінально- виконавчої служби, у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я до досягнення ними права на пенсію.

Також слід зазначити, що вказаний ваучер не може бути виданий громадянам, які:

– зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні
– які не мають професійно-технічної або вищої освіти
– проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Вартість ваучеру встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних (станом на 01.01.2023 року ця сума складає 26840 грн.). З початку року їх видали вже 218.