Previous Next

Пацієнт має право: Як кожен українець може реалізувати своє право на медичні профілактичні заход

Надрукувати

Право на медичні профілактичні заходи є одним із основних прав пацієнтів, гарантованих законодавчо. Це означає, що держава зобов’язується створювати такі умови, щоби захистити своїх громадян від хвороб. Розповідаємо детально, як це працює в Україні.

Що таке профілактика і чому це не лише право, а й обов'язок кожного

Попереджати захворювання значно легше і дешевше, ніж лікувати.

Профілактика включає в себе не тільки пропагування здорового способу життя, але і вивчення ризикованої поведінки, попередження психічних, неврологічних розладів, вакцинацію, скринінги на певні типи захворювань, обстеження і вчасне виявлення хвороб, попередження епідемій, попередження залежностей і багато іншого.

Ми змінюємо систему, і популяризація здорового способу життя та відбудова системи, спрямованої на захист, охорону здоров’я, є одним із головних пріоритетів держави. Завдяки великій трансформації системи охорони здоров’я, яку зараз впроваджує команда МОЗ України, саме профілактика і рання діагностика стають ключовими в охороні здоров’я.

Нинішній курс передбачає орієнтацію не на хвороби, а на здоров’я кожного конкретного пацієнта.

Водночас проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення - це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, закріплений законодавчо. Адже це - персональний захист і безпека для оточуючих.

Які профілактичні послуги можна отримати у свого лікаря

Медичні профілактичні послуги кожен українець може отримати у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Зі своїм лікарем можна проконсультуватись з будь-якого питання, пов’язаного зі здоров’ям. Наприклад, ви можете обговорити зі своїм лікарем кроки для профілактики хвороб серця, оптимальні для вас фізичні вправи, порадитись, як позбутись куріння чи налагодити режим сну.

Ваш лікар вчасно виявить ризики для здоров’я, допоможе відкоригувати спосіб життя, а за потреби - направить на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів чи призначить відповідне лікування.

Крім того, новий Порядок надання первинної медичної допомоги

 передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань.

Щороку:

Раз на два роки:

Раз на 1-2 роки залежно від факторів ризику:

Про фактори ризику вам розкаже ваш лікар, неодмінно запитайте його про це.

Так само ваш лікар має слідкувати за вакцинацією вашої дитини і вас за Календарем щеплень.

Вакцинація як право на профілактику смертельно небезпечних інфекційних хвороб

Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію дітей проти 10 захворювань

: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту; дорослих - проти дифтерії та правця. Держава закуповує вакцини у відповідності до Календаря і таким чином гарантує можливість українцям отримати безоплатні щеплення для профілактики цих хвороб і захистити своє життя і життя своєї дитини.

Всі вакцини за Календарем профілактичних щеплень

 отримують діти і дорослі безоплатно. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно до 18 років. Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я також проводять безоплатно. Крім того, дорослі з груп ризику (медики, освітяни, студенти, військові, учасники ООС) в умовах спалаху кору можуть безоплатно вакцинуватись проти кору, паротиту і краснухи.

 

За матеріалами Єдиного веб-порталу

органів виконавчої влади України

Урядовий портал