21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови

Надрукувати

Це свято запроваджено у листопаді 1999 року згідно рішення тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності, максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них. Уперше його відзначили у 2000 році, й відтоді щорічно святкують 21 лютого.

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України, Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Ця дата бере свій початок ще із 1952 року, коли пакистанська влада проголосила офіційною і єдиною державною мовою — урду. Проте, нею розмовляло лише 3% населення. На Сході країни, де всі говорили бенгальською, саме 21 лютого почалися масові протестні акції, організовані студентами. Внаслідок жорсткого розгону протестів поліцейськими було вбито кількох молодих людей. У пам'ять про полеглих у боротьбі за рідну мову, обрали цю символічну дату.

Це свято є особливим для кожного українця. Наша мова є душею нашого народу, його найціннішим багатовіковим надбанням. Наші предки не лише відстоювали свободу рідної землі, а й право на існування та визнання української мови. Тому знати й берегти мову – це наш святий обов’язок, бо це – код, який ідентифікує нас як самобутній народ.

З початком повномасштабної війни все більше громадян свідомо бажають перейти на спілкування українською мовою. Пропонуємо поради від мовознавців, які допоможуть успішно перейти на українську:

Відомий дослідник і популяризатор української мови, телерадіоведучий, учитель за підручниками якого навчаються майже всі українські школярі з 5-го по 12-й клас, Олександр Авраменко дав 5 психологічних порад.

  1. Почніть з етикетних формул

Вітайтеся, прощайтеся, дякуйте та перепрошуйте українською мовою.

  1. Почніть спілкування українською у колі знайомих

Частіше намагайтеся спілкуватися з рідними та друзями українською, попросіть їх виправляти вас під час спілкування, щоб запам'ятати правильну вимову слів.

  1. Не бійтеся помилятися

Не бійтеся робити помилки при переході на українську мову. Якщо забули те чи інше слово, перепитайте у співрозмовника.

  1. Будьте впертими та затятими

Спілкуйтеся українською принаймні 21 день. За цей час у вас сформується звичка і говорити стане легше.

  1. Лайтеся українською

Фрази "трясця" або "хай тебе качка копне" якнайкраще знімають психологічну напругу, вважає експерт.

 10 рекомендацій щодо вивчення української без відвідування спеціальних курсів, без підручників та "зубріння" від координаторки та викладачки Безкоштовних курсів української мови, кандидатки філологічних наук Людмили Зіневич:

  1. "Навіщо це мені"

Слід виробити для себе стійку й переконливу мотивацію вивчення української мови. Це може бути як чітка громадянська позиція, збереження традицій роду, так і умова кар’єрного зростання, виховання дітей в україномовному середовищі.

  1. "Оточити себе" українською - налаштувати гаджет, додатки та комп’ютерах на українську; слухати українське радіо; дивитися україномовне телебачення; Ютуб-канали.
  2. Розширювати свій лексичний запас – на допомогу прийде мистецтво (театральні вистави, фільми, українські пісні). Читати книги українською.
  1. Соціальні мережі – перейти на українську в соціальних мережах: підписатися на україномовні спільноти, створювати дописи українською. Можна створити блог, у якому регулярно ділитися своїми успіхами.
  2. Долаємо мовний бар'єр

Щоб подолати мовний бар’єр, спочатку перейдіть на українську з людьми, які не знають вас і те, що ви російськомовні. Спершу малознайомі люди звикнуть до вас україномовного, потім і ви, тоді – ваші друзі та знайомі.

  1. Розкажіть усім - повідомити родину, друзів та колег про рішення перейти на українську й попросити підтримки.
  2. Українська за розкладом. Для початку, у родині чи на роботі влаштовуйте дні (години) україномовного спілкування.
  3. Курси та тренінги
  4. Не очікуйте швидких результатів