Період, за який підприємці заборгували ЄСВ, не буде зарахований до страхового стажу аж до повного погашення боргу

Надрукувати

Використовуючи відомості Реєстру державного соціального страхування, органи Пенсійного фонду щомісячно аналізують рівень оплати праці в Полтавській області і проводять активну інформаційно-роз’яснювальну роботу з підприємцями щодо переваг легальної зайнятості. Цей процес як прямо, так і опосередковано впливає на надходження єдиного соціального внеску, адміністрування якого покладено на органи Державної фіскальної служби.

Виявилося, що у 2018 році чимало представників малого і середнього бізнесу усвідомили відповідальність перед найманими працівниками і державою щодо необхідності легалізації трудових відносин та сплати обов’язкових платежів. Про це свідчить зростання на 1,4 млрд грн (27%) надходжень до бюджету Фонду зі сплати єдиного внеску.

Суспільство, зважаючи на зміни, внесені останнім часом до законодавства про пенсійне забезпечення, виявляє все більше уваги до страхового стажу. Цей стаж являє собою період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який сплачені щомісячні страхові внески. Важливо, щоб ці внески не були меншими, ніж мінімальний страховий (єдиний) внесок. Таким чином наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення.

У межах реформування пенсійної системи страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, поступово збільшується. Так, із 1 січня минулого року він становив 25 років. Для тих, хто досягне пенсійного віку в 2019 році, збільшиться до 26 років, у 2020 році – до 27 років, і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії страховий стаж становитиме 35 років.

Фізичним особам-підприємцям слід обов’язково врахувати той факт, що обов’язок сплати ЄСВ не залежить від факту отримання чи неотримання доходу від підприємницької діяльності, а період, за який єдиний внесок заборгували, не буде зарахований до страхового стажу аж до повного погашення боргу.

Для зарахування періоду діяльності підприємці повинні дотримуватися таких законодавчих вимог:

- сплачувати ЄСВ у розмірі не меншому, ніж 22% мінімальної зарплати, яка з 01.01.2019 р. становить 4173 грн., отже, мінімальний єдиний (страховий) внесок – 918,06 грн на місяць;

- вчасно подавати та коригувати річну звітність про нарахування ЄСВ до територіальних органів фіскальної служби.

На противагу найманим працівникам, за яких сплачує єдиний соціальний внесок та звітує роботодавець, підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу, щоб не позбавити себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.

Пенсійний фонд надає можливість кожному громадянину, зокрема й приватним підприємцям, безкоштовно контролювати зарахування періодів діяльності до страхового стажу. Для цього необхідно зареєструватись на веб-порталі Пенсійного фонду (http://portal.pfu.gov.ua) та зайти до свого особистого кабінету.

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області