Previous Next

З нагоди Дня Соборності України в обласному центрі провели Народне Віче

Надрукувати

У Полтаві, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, що поряд із Полтавським краєзнавчим музеєм імені Василя Кричевського, відбулося Народне Віче. Захід організували з нагоди 100-річчя підписання Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Біля монумента Кобзареві зібралися представники духовенства, громадськості, обласної та міської влади, студентська молодь. Спільно із представниками християнських конфесій області учасники заходу помолилися за Україну, а також вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих борців за незалежність нашої держави. Потім поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку.

– Сьогодні велика, знаменна дата – 100 років Соборності України. Нині наше завдання, всіх українців, – відкинути протиріччя, меркантильні інтереси й гуртуватися, об’єднуватися навколо спільної мети – зміцнення нашої держави, її розвитку, як економічного, так і духовного. Разом зробимо Україну могутньою, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

– Століття минуло відтоді, як наші провідники, бачачи загрозу українській державності, об’єднали Українську Народну Республіку й Західноукраїнську Народну Республіку в єдину державу. Це єднання – вияв глибокого розуміння значення єдності. Народ, який згуртований, ніколи не може бути переможеним. Нині надзвичайно складний час. Нависла загроза над Україною. Маємо розуміти, що єдність ми можемо протиставити будь-якому ворогу. Немає більшого завдання для українців, ніж збереження своєї землі, своєї державності. Маємо бути єдині. У єдності сила народу, – наголосив протоієрей, настоятель Свято-Покровського храму Православної Церкви України м. Полтави Микола Храпач.

Перед Народним Вічем у краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського розпочали роботу дві експозиції. Одна – до 100-річчя Соборності України під назвою «Полтавщина: шляхами соборності і незалежності України», інша присвячена 100-річчю Державного Герба України.

– На першій виставці представлений шлях українського народу до незалежності. Можна переглянути матеріали, пов’язані з цими подіями. Наприклад, фото із Софіївського майдану в день підписання Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, документ за підписом Володимира Винниченка, який засвідчує об’єднання УНР і ЗУНР. Кілька стендів присвячені постаті нашого земляка Симона Петлюри, який зіграв важливу роль в об’єднанні українського народу. Також розміщені матеріали щодо мітингів 1989, 1990, 1991 років на теренах України й, зокрема, на Полтавщині, – розповіла молодший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Ольга Вільховик. – Другу виставку, присвячену 100-річчю Державного Герба України, надав на експонування Інститут національної пам’яті України.

Ольга Вільховик додала, що вперше у музеї експонується лист Симона Петлюри до прем’єр-міністра Андрія Левицького 1922 року. Оригінал документа відвідувачі музею зможуть переглянути до кінця місяця, як і дві виставки, зазначені вище.