Previous Next

Віктор Лисак: «Кількість охочих вакцинуватися щорічно збільшується»

Надрукувати

Про епідемічну ситуацію із захворюваності на грип у 2018 році й профілактику грипу та ГРВІ у поточному році розповів на апаратній нараді у голови облдержадміністрації директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак. За його словами, в регіоні епідемії грипу немає.

– Відповідне питання наразі розглядаємо з профілактичною метою. Нині перевищення показників захворюваності не маємо. Загалом по Україні, згідно з даними, які одержуємо щотижня, епідпоріг є нижчим за 11,7 відсотка. З початку жовтня 2018 року по 13 січня 2019 року в Україні захворіли на грип і ГРВІ 6,7 відсотка населення. Водночас епідеміологічний поріг перевищили Чернігівська, Житомирська, Сумська й Одеська області. Решта областей мають показники нижчі за епідпорогові, – поінформував Віктор Лисак.

Він зазначив, що на Полтавщині у 2018 році різкого підйому захворюваності не зареєстровано. Підвищення відповідних показників спостерігали у Горішніх Плавнях, Полтавському, Котелевському й Хорольському районах. До стаціонару госпіталізовано з усієї кількості населення 0,3 відсотка, а від кількості тих, хто захворів, – 3-5 відсотків. Цей показник є сталим, стабільним.

– Позитивною тенденцією є госпіталізація хворих на другу-третю добу з початку захворювання, – додав Віктор Лисак. – Летальних випадків не зареєстровано.

Відповідно до результатів проведеного аналізу вірусологічних досліджень, на території зареєстровано випадки захворюваності на грип типу А, В і Н1N1. Оперативний штаб детально аналізує випадки госпіталізації, виїжджає на місця, де є підйоми показників захворюваності.

За словами Віктора Лисака, загальна мережа медичних закладів працює злагоджено. Визначені й відпрацьовані маршрути надання медичної допомоги вагітним. Ця категорія найбільше підлягає ураженню. Визначений порядок госпіталізації хворих на інфекційні хвороби.

Віктор Лисак наголосив на питанні готовності фармацевтичної мережі, зокрема на наявності й доступності ліків для пацієнтів. Додав, що ліки пацієнти мають отримувати за призначенням лікаря.

З-поміж першочергових заходів щодо протидії захворюваності на грип і ГРВІ – своєчасні щеплення, злагоджена робота лікувально-профілактичних закладів із надання медичної допомоги хворим, своєчасне запровадження протиепідемічних заходів тощо.

– Кількість охочих вакцинуватися щорічно збільшується. Це позитивний шлях. Ставлення людей до вакцинації докорінно змінилося, – додав Віктор Лисак.

Він поінформував, що понад 72 відсотки жителів Полтавщини уклали декларації із сімейними лікарями. Є території, де досягнули результату понад 90 відсотків. Йдеться про КНП «Центр ПМСД Пришибської сільської ради».

Голова облдержадміністрації Валерій Головко наголосив на проведенні профілактики захворюваності на грип і ГРВІ:

– Усі ми знаємо, які ускладнення можуть виникнути після грипу, та про їх наслідки. Тому краще зробити профілактику, провести щеплення, тим паче, що ресурси відповідні є. Культура здорового способу життя – це й профілактика захворювання теж. Люди мають відповідально ставитися до свого здоров’я.

Валерій Головко запропонував у госпітальних округах провести семінари для сімейних лікарів і керівників закладів ПМСД щодо профілактики грипу й необхідності вакцинації населення.