Previous Next

У Полтаві освятили воду, яка тече з кранів

Надрукувати

Сьогодні вранці, на Водохреща, архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір освятив воду на території водозабору № 1 КП ПОР «Полтававодоканал». Відтак із кранів в оселях містян уже тече освячена вода.


Традицію робити це у Полтаві започаткували 18 років тому. Не всі можуть набрати освяченої води у храмах. Тепер же така вода тече в полтавців із водогонів вдома.
«Спочатку обряд проводили на свердловині № 5. Потім цю традицію перенесли на територію першого водозабору. І з 2001 року не зраджуємо традиції. Щороку сюди приходять люди, аби освятити воду. Полтавська вода - одна з найчистіших в Україні. Питна вода, яку з кранів набирають містяни, надходить з 800-метрової свердловини», – розповів радник з виробничих питань КП ПОР «Полтававодоканал» Василь Забишний.
Владика Федір говорить, що набрана з кранів міської мережі водоканалу йорданська вода має такі ж властивості, як і набрана при освяченні в храмах, — вона не псується.
«Через багато століть ми знову звершуємо чин освячення води. Коли молиться церква, Дух Святий сходить на воду. Це означає, що Господь і сьогодні являє свою милість і показує свою присутність у нашому житті. Освячена вода зберігає свіжість і чистоту протягом року, а то й більше. І це свідчення присутності благодаті Духа Святого. Аби ця вода так благодійно впливала й на наші серця, ми, занурюючись в ополонку, повинні розуміти, що торкаємося Божої благодаті. Тож нехай Бог буде з нами, благословляю всі наші починання, щоб в нашій державі був мир і спокій. Зі святом!», – зазначив Владика Федір.

Півтори сотні пляшок з освяченою водою волонтери відвезуть військовим на схід України.

Після освячення водойми священиком, всі охочі змогли скупатися. Занурилися в йорданську воду й голова облдержадміністрації Валерій Головко та його заступники Микола Білокінь і Олег Пругло.

Нагадаємо, 19 січня відзначають третє і завершальне свято різдвяного циклу — Водохреща або Йордан — день, коли в кожному місті й селі освячують воду.