Previous Next

Валерій Головко: «Всі стихійні сміттєзвалища повинні бути узаконені»

Надрукувати

Як виконуються заходи «Комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області на 2017-2020 рр.» аналізували на нараді під головуванням голови облдержадміністрації Валерія Головка. Представники ОТГ, начальник управління житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Едуард Рева та керівники кількох районів обговорювали  проведену роботу та стратегічні цілі на 2019 рік.

«З січня 2018 року  вступив у силу закон, який передбачає зробити інвентаризацію всіх сміттєзвалищ та розробити дорожню карту щодо поводженнями з побутовими відходами. Аби в районах почали з’являтися нові сміттєзвалища, потрібно розробити дорожню карту та паспорти Наша ціль, займатись переробкою відходів», – повідомив Валерій Головко.

Також голова облдержадміністрації наголосив, що згідно з законом, не повинно бути жодного стихійного зібрання відходів. Ті сміттєзвалища, які існують поза законом, потрібно обстежити.

 Як повідомив керівник Державної екологічної інспекції в Полтавській області Вадим Осипенко Державною екологічною інспекцією перевірено суб'єкти господарювання, які мають на балансі полігони побутових відходів.

 «Ті порушення, які ми виявили усуваються. Ми вже маємо певні зрушення. Нині лише один район погодив нами санітарні норми. Виділили земельну ділянку для знищення твердих побутових відходів. Але є підприємства, які не розуміють тих приписів, які надаємо і не мають навіть бажання щось змінювати. Це підприємства у Кобиляцькому, Козельщинському та Гребінківському районі. Стосовно цих закладів маємо судові рішення. Нині у районах є кошти,  і тому є можливість зробити ту ж паспортизацію і облаштувати місця для захоронення відходів», – розповів Вадим Осипенко.

«За 2017 рік закуплено 15 сміттєвозів, у 2018 — 9. У Лохвицькому районі за 2017-2018 роки ліквідовано 38 сміттєзвалищ, у Семенівському – 32 і в Козельщинському – 18. Це здійснювалось за кошти місцевих бюджетів», – розповів заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Начальника управління житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Едуарда Реви повідомив, що найтяжчим є Полтавський субрегіон. Зараз тривають перемовини з будівництва там сміттєпереробного заводу.

«У Глобинському, Козельщинському, Кременчуцькому, Миргородському, Оржицькому, Чорнухинському районах відбулось оновлення матеріально-технічної бази комунальних підприємств. У центральному субрегіоні (Оржицький, Семенівський, Хорольський райони) розробили програми, але концентрація і поняття створення субрегіону не вирішується. Полтавський субрегіон я вважаю найтяжчий з усіх — в нього входить Полтава, Полтавський, Новосанжарський, Машівський, Чутівський і можливо підключиться Диканський, Решетилівський райони. Вже другий рік зависли над питанням земельної ділянки будівництва сміттєпереробного заводу», – говорить Едуард Рева.

Також за словами Ірини Особік, найбільший супротив мешканців Терешківської ОТГ полягає в тому, що громада не зовсім поінформована про те, що саме буде споруджуватись на території .Місцеві жителі переконані, що це буде «Макухівка-2», а насправді ситуація інакша.

Щоб нові звалища не зявлялися по області, повинні утилізувати сміттєзвалища, розробити дорожну карту поводження з відходами та провести паспортизацію.