Previous Next

У Полтаві до 300-річчя з дня народження Сковороди відбувся концерт

Надрукувати

Із нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди відбувся концерт Полтавського академічного симфонічного оркестру «Життєва музика філософа».

Музика посідала значне місце у житті та світоглядних уявленнях Григорія Сковороди. Він мав виняткові музичні здібності та володів багатьма інструментами, зокрема грав на сопілці та флейті.

Як розповіла ведуча симфонічного оркестру Аліна Синяговська, сьогоднішній захід – про українську музику, на яку Григорій Сковорода мав великий вплив, особливо на романс. Саме він започаткував традицію виконання української пісні в інструментальному супроводі. Цьому жанру навчав у  Києво-Могилянській академії та Харківському колегіумі.

«У Григорія Сковороди було інше мислення. Це визначна постать не лише для українців, а й для всього світу. Можна потрапити ракетою в музей Сковороди, але не можна потрапити ракетою в істину. Це нам залишив філософ Сковорода, якого ми всі любимо», – розповіла Аліна Синяговська. 

В залі лунали твори українських композиторів, зокрема Мирослава Скорика «Як би мені черевики»,   Володимира Матвійчука «Ватра» та інші.

Також відбулася прем’єра симфонії №2 композитора XVIII століття Максима Березовського.