Previous Next

У Полтаві відкрили паркову скульптуру Григорію Сковороді

Надрукувати

3 грудня у Полтаві відкрили паркову скульптуру українському філософу Григорію Сковороді з нагоди 300-річчя від дня його народження. Ініціатором проєкту на честь видатного українського просвітителя-гуманіста й філософа став начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

«Наступного року на цьому місці з'явиться повноцінний пам'ятник Григорію Сковороди у натуральну величину, – повідомив Дмитро Лунін. – Це людина яка дійсно поєднала в собі філософську думку, діалог, діалог не заради змагання зі співрозмовником, а заради досягнення істини. Григорій Савич багато говорив про свободу, і його слова як ніколи актуальні зараз. Дуже дякую міській владі, яка доєдналися до створення скверу Сковороди в Полтаві і появи самого пам’ятника. Дуже символічно, що конкурс на створення скульптури філософа виграв харківський скульптор і архітектор. Таким чином, Полтавська і Харківська область ніби об’єдналися навколо Сковороди. Адже він у нас народився, а помер на Харківщині».

На відкритті паркової скульптури були присутні міський голова Полтави Олександр Мамай та відомий український скульптор Катіб Сафаар-огли Мамедов, автор роботи. Архітектором виступив заслужений архітектор, голова правління Харківського обласного відділу національної спілки архітекторів України Сергій Чечельницький.

«Кілька місяців тому з’явилася ідея створення пам’ятника Сковороді. На конкурсі було представлено 7 робіт, 5 із яких представили ми з Сергієм Чечельницьким, – розповів скульптор Катіб Сафаар-огли Мамедов. – Члени журі вибрали самец цей варіант, де босоногий філософ-мандрівник вирушає в дорогу. Це свого роду дорога появи Сковороди у Полтаві, через 300 років. Створювали бронзову міні-скульптуру кілька місяців, адже інколи сам памятник вилити набагато простіше, ніж мініатюрну роботу, деталі в ній – головне».

Цього дня у Полтаві до 300-річчя філософа-гуманіста, письменника, просвітника та педагога Полтавська дирекція «Укрпошти» випустила й погасила поштові марки та конверти. На них зображений бронзовий пам’ятник Сковороді та Чорнухинський літературно-меморіальний музей філософа.