Previous Next

На Полтавщині готуються до відзначення 210-ї річниці від дня народження Миколи Гоголя

Надрукувати

На Полтавщині почали готуватися до відзначення  210-ї  річниці від дня народження Миколи Васильовича Гоголя. План заходів обговорили під час наради під головуванням заступника голови облдержадміністрації Миколи Білоконя.

«Перед нами стоїть важливе та серйозне завдання – відзначити 210-ту  річницю від дня народження М.В.Гоголя на найвищому рівні. Полтавщина пов’язана з Гоголівськими місцями. Письменник та його творчість – це одна з визначних регіональних пам’яток. Ми маємо пишатися тим, що Микола Васильович наш земляк. Тож нам є що показати туристам не лише з України,  а й  із-за кордону», – сказав Микола Білокінь.

Як повідомила директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко, 1 квітня проведуть бліц-тур «Микола Гоголь – міфи і сучасність» для  представників посольств інших країн та перших осіб держави.

У рамках святкування 1-го квітня відкриють культурно-мистецький центр у Гоголевому Шишацького району. Під мистецький центр наразі реконструюють сільський будинок культури по вул. Лева Вайнгорта. Роботи планують завершити до 20 березня.

«12 млн грн виділено на дофінансування для завершення робіт у центрі.   Під час відкриття в сучасній залі плануємо провести науково-практичну конференцію за участі представників з різних міст України. Також у Гоголево відбудеться театралізоване дійство»,– розповіла Валентина Вождаєнко.

Туристам запропонують обласні маршрути, які пов’язані з Гоголівськими місцями. Це Шишаччина, Диканьщина, Миргород та Полтава.

У Полтаві планується покладання квітів до пам’ятника М.В.Гоголю,  вручення  нагород  лауреатам цьогорічної премії імені Миколи Гоголя та відкриття традиційного фестивалю «В гостях у Гоголя».

«Основні заходи проводитимуть в обласному центрі та Національному музеї-заповіднику ім. Миколи Васильовича Гоголя у Шишаках. Також гості зможуть відвідати Диканьку та Миргород, де буде що подивитися. Тому роботу потрібно спланувати так, щоб туристи відвідали якомога більше локацій», – наголосила Валентина Вождаєнко.

У Диканці реставрують пам’ятник М.В. Гоголю та відкриють зал гоголівської тематики в Картинній галереї імені Марії Башкирцевої. Про це повідомив начальник відділу культури та туризму Диканської РДА Євген Онищенко.  

«На одному з українських телеканалів вийде два сюжети  пов’язані з Миколою Гоголем. Також в районі розробили відповідний туристичний маршрут з елементами театралізованого дійства», – розповів   Євген Онищенко.

Заходи з нагоди 210-ї річниці від дня народження М.В.Гоголя на початку квітня триватимуть протягом тижня.