Previous Next

У Полтаві відбула прем'єра фільму «Паїсій Величковський. Добротолюбіє. Наближення до суті»

Надрукувати

28 листопада у Полтаві відбула прем'єра фільму «Паїсій Величковський. Добротолюбіє. Наближення до суті», який присвячений 300-літтю від дня народження нашого видатного земляка – преподобного Паїсія Величковського. Про це розповів начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

«Ким був преподобний Паїсій Величковський та чого він навчав? Чому ми кожного року відзначаємо День його пам'яті й називаємо небесним покровителем Полтави? Про все це – у фільмі «Паїсій Величковський. Добротолюбіє. Наближення до суті», прем’єра якого сьогодні відбулася в Полтаві, – розповів Дмитро Лунін. – Цьогоріч відзначаємо 300-ліття від дня народження преподобного Паїсія Величковського. Він корінний полтавець і знакова постать для світового православ’я. Він присвятив своє життя служінню Богу, був аскетом і просвітником».

Паїсій Величковський народився 300 років тому у Полтаві – 21 грудня 1722 року.  У юні роки мав можливість, але відмовився очолити найголовніший храм рідного міста. І все заради чернечого життя. Навчався у Києво-Могилянській академії. Жив і працював у монастирях України, а також очолював монастирі на Святій горі Афон та в Румунії.

Саме у цих знакових місцях відбувались знімання документального фільму, який створила група досвідчених полтавських кінодокументалістів. Її учасники – автори багатьох фільмів про видатних уродженців Полтавщини.

«Цей фільм як ніякий інший із попередніх наших кіноробіт, народжувався важко. Нинішня війна значно ускладнила умови роботи над фільмом. Знімання ми розпочали ще восени минулого року, – сказала авторка сценарію, режисерка і продюсерка фільму Наталія Іванченко. – Ми вирішили не зупинятися. Сьогодні в умовах інформаційної війни та тотальної російської брехні це надзвичайно важливо – увічнювати й популяризувати імена великих українців: імена, які є маркерами українського духовно-культурного середовища».

У фільмі доволі часто з’являється Свято-Успенський собор Полтави. Колись він був дерев’яним. Родичі головного героя фільму із покоління в покоління були головними священниками цього храму міста. І Паїсію призначалось успадкувати цю місію, але він обрав життя монаха.

Нині в Соборі править архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір. Саме він став головним науковим консультантом і ведучим фільму. Архієпископ багато років досліджує біографію та спадщину Паїсія Величковського. А ось роль ведучого повнометражного документального фільму для архієпископа стала дебютною.

«Я просто люблю Паїсія Величковського, – сказав архієпископ Федір. – Все, що пов’язано з ним, у мене викликає азарт. Під час знімання було відчуття, що Паїсій благословив нашу справу, допомагав. Попри перешкоди, відчувалась його духовна присутність: ми ж ходили місцями, де він жив і працював. Паїсій – святий, небесний покровитель Полтави».

Дмитро Лунін подякував усім, хто долучився до створення фільму.

«Зокрема дякую одному з натхненників – архієпископу Полтавському і Кременчуцькому Федору, якого нагородили обласною почесною відзнакою», зауважив очільник ОВА.

Довідково. Над фільмом «Паїсій Величковський. Добротолюбіє. Наближення до суті» працювала творча група Полтавського осередку НСКУ FilmProGroup.