Звернення начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів

Надрукувати

Щороку в четверту суботу листопада Україна і весь світ у скорботі вшановують пам’ять мільйонів заморених голодом українців.

Голодомор в Україні 1932-1933 років – один із найбільших тоталітарних злочинів ХХ століття, скоєних радянською владою. Це було масова і планомірна ліквідація українського населення через конфіскацію у селян і вивезення за кордон зернових, розрахована на придушення національно-визвольного руху.

Голодомор став ціною, яку заплатив наш народ за прагнення до свободи. Це була реакція комуністичного режиму на відродження українцями своєї держави, духовне піднесення часів Української революції 1917-1921 років. Національний рух тодішня влада розглядала як загрозу існуванню режиму. Голодомор, 90-ті роковини якого цьогоріч, став зброєю масового знищення українців. Він на довгі десятиліття порушив природний та політичний розвиток українців як спільноти.

І тепер вірні нащадки тоталітарного радянського союзу вже у ХХІ столітті продовжують винищувати наших громадян на нашій землі, грабують агрогосподарства на тимчасово окупованій території, вивозять зерно і зернозбиральну техніку, провокують голод не тільки в одній державі, а й у світовому масштабі.

Не дамо їм цього зробити. Виженемо ворога з української землі!

 

 

       Дмитро ЛУНІН,

начальник Полтавської обласної військової адміністрації