• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Уряду

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці.

Розпочинаємо із ситуації в енергетиці, яка перебуває під постійними атаками російських терористів. 23 листопада відбувся сьомий масований удар ворога по енергетичній інфраструктурі. Майже 70 ракет випущені росіянами в бік України, понад 50 з них збили наші героїчні сили ППО.

Сьогодні в Україні немає жодної теплової та гідроелектростанції, яка б не була обстріляна ворогом, а найбільша в Європі атомна електростанція, Запорізька, – залишається окупованою.

Попри це, на сьогодні наша енергосистема вийшла з важкої системної аварії. Наразі виробники електроенергії забезпечують 70% покриття потреб у споживанні.

Заживлена майже вся критична інфраструктура в країні: водоканали, системи водовідведення, теплокомуненерго, котельні, лікарні, газорозподільча інфраструктура, шахти.

Вся магістральна високовольтна інфраструктура працює, але проблеми зберігаються в розподільчих мережах обленерго по території всієї держави. В середньому від 200 до 400 тис. споживачів знеструмлені в кожній області в ті або інші години.

Більш важка ситуація через погодні умови в Хмельницький, Одеській, Тернопільській областях. В Харківській та Херсонській областях – пошкодження інфраструктури через масовані обстріли, які тривають останні 2 дні.

Загалом в енергосистемі все ще зберігається суттєвий дефіцит. Тому, щоб тримати її в балансі, продовжують діяти як планові, так і аварійні відключення споживачів.

Дякую енергетикам за героїзм, самовіддану працю та стійкість. Жодна країна світу немає такого досвіду – виводити енергосистему в роботу після семи хвиль ракетних ударів. Саме професіоналізм енергетиків дозволив енергосистемі оговтатися після чергового масштабного удару. Вдячні їм за відмінну роботу!

Дякуємо також нашим міжнародним друзям і партнерам за постійну підтримку в боротьбі з російським енергетичним терором.

Євросоюз запустив програму «Генератори надії». Європейські міста єднаються для допомоги українцям. Вони допоможуть задовольнити попит наших громад в електрогенераторах та доставлять їх в Україну максимально швидко.

Також працюємо над тим, аби збільшити обсяги постачань із закордону трансформаторів та високовольтного устаткування. Це потрібно для швидкого відновлення української енергетичної мережі.

Після останніх обстрілів та аварії в енергомережі було активовано роботу «Пунктів незламності». Це місця, де на час відсутності електроенергії, теплопостачання, зв’язку чи води можна зігрітися, зателефонувати близьким, підключитися до інтернету через старлінк, поповнити запаси води та зарядити гаджети.

По всій Україні вже запрацювали понад 4 тис. «Пунктів незламності». Мережа буде суттєво розширюватись. Закликаю кожного дізнатися розташування найближчого до вас «Пункту незламності» на сайті nezlamnist.gov.ua. Подбайте про себе та близьких на випадок критичних ситуацій.

Сьогодні Уряд також ухвалює важливе рішення про заборону експорту паливної деревини. Це сприятиме накопиченню її в Україні. Адже в багатьох громадах, особливо прифронтових, деревина наразі — основний ресурс для опалення. Атаки росії на енергосистему лише посилюють його стратегічне значення.

Символічно, що варварський обстріл України відбувся практично одночасно з ухваленням Європарламентом рішення про визнання росії державою – спонсором тероризму. Це потужний та чіткий сигнал кремлю, що жодних компромісів ціною України з ним не буде.

Також у резолюції щодо Білорусі євродепутати засудили використання білоруської території для агресії проти України. Вони нагадали очільнику цієї країни про те, що йому також доведеться відповідати за свої дії перед міжнародним трибуналом та Міжнародним кримінальним судом.

Для України в критичний момент боротьби за незалежність така однозначна позиція об’єднаної Європи надзвичайно важлива.

Ще один прояв солідарності з Україною — потужна макрофінансова допомога, яка надходить із різних джерел. Надійними нашими партнерами в цьому є Сполучені Штати та Європейський Союз.

На 2023 рік Європарламент схвалив виділення макрофіну на суму 18 млрд євро. Це означає, що Україна зможе покрити всі соціальні бюджетні видатки: пенсії, зарплати бюджетникам, допомогу ВПО та людям з інвалідністю тощо.

Дякую європейським друзям за віру в наше майбутнє та внесок у нашу спільну перемогу.

Вдячні США за виділення 4,5 млрд доларів у вигляді грантів для прямої бюджетної підтримки. Вони також підуть на виконання державою своїх соціальних зобов’язань перед українцями.

Загалом від американських партнерів цьогоріч ми вже отримали 13 млрд доларів прямої бюджетної підтримки. Ці кошти допомагають нам зміцнити економіку та забезпечити надання основних державних послуг.

Україна вдячна Канаді за випуск п'ятирічних облігацій Ukraine sovereignty bonds на суму 500 млн канадських доларів. Їх реалізація допоможе нам профінансувати першочергові видатки, зокрема, соціальні. Важливо, що кожен може долучитися до підтримки нашої держави, придбавши цінні папери. Такий інструмент є ефективним і яскравим проявом міжнародної солідарності з Україною.

Завдяки ухваленим сьогодні урядовим рішенням Україна залучить ще 500 млн доларів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Це частина великого проекту підтримки державних видатків для забезпечення стійкого держуправління. Кошти спрямуємо на підтримку малозабезпечених, ВПО, на зарплати вчителям та лікарям.

Ми чітко усвідомлюємо всі труднощі та загрози. Не боїмося їх, а успішно протидіємо.

Переможемо, звільнимо та відбудуємо нашу країну!

Дякую за увагу. Слава Україні!

Урядовий портал 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk