Previous Next

У Полтаві презентували виставку літографій українських художників «Григорій Савич Сковорода: слово і мистецтво»

Надрукувати

Сьогодні в Полтавської обласної філармонії презентували виставку літографій українських художників «Григорій Савич Сковорода: слово і мистецтво». Захід провели у межах відзначення 300-річного ювілею Григорія Сковороди на Полтавщині.

Відвідала його заступник начальника Полтавської ОВА Катерина Рижеченко.

«Дякуючи нашим захисникам, ми розпочали серію заходів, присвячених до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. У своїй філософії він завжди акцентував на тому, що необхідно турбуватися про власний душевний світ, розвиток, гармонію про друзів та близьких, - розповіла Катерина Рижеченко. - І сьогодні ця філософія є як ніколи актуальною. Адже, попри всі ті страшні речі, які відбуваються навколо, ми маємо зберегти в собі гармонію, маємо турбуватися про тих людей, які з нами поряд, і пам’ятати тих, хто від нас пішов».

За словами заступниці начальника ОВА, виставку підготували Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І.П.Котляревського. 

Образ Григорія Сковороди представлено в літографіях українських художників Юрія Сиротенка, Анатолія Насєдкіна, Антоніни Ткачової та ін. На загал продемонстровано 18 літографій про Григорія Сковороду.

Увазі відвідувачів також були представлені копії літографій харківських художників, створених у 1972 році до 250-річчя від дня народження Г. С. Сковороди. На літографіях – творче бачення особистості геніального філософа та головних засад його вчення.

Ще один унікальний експонат виставки й бібліографічна рідкість –  «Сочиненія въ стихахъ и прозѣ Григорія Савича Сковороды. Съ его портретомъ и почеркомъ его руки». Це – перше друковане видання творів Сковороди.  До речі, книгу оцифровано. Всі, кого зацікавив примірник, можуть погортати його через сайт бібліотеки.