• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

9 технік, які допоможуть батькам відновити емоційну рівновагу під час війни

Війна — це постійне перебування в режимі виживання. У зв’язку з постійною тривогою та емоційною напругою психіка зараз потребує підтримки. Особливо важко — батькам, які мають піклуватися не тільки про себе, але і про маленьких дітей.

Разом з психологинею та експерткою проєкту “Важливо як ніколи” Наталею Пашко розповідаємо про ефективні техніки відновлення емоційної рівноваги, та на які реакції організму варто звернути увагу.

Якщо ви знаходитесь у відносній безпеці, важливо відстежувати такі симптоми:

посилене серцебиття навіть в стані спокою;

проблеми зі сном;

відсутність апетиту;

раптове тремтіння;

панічні атаки, відчуття браку повітря;

нав'язливі спогади; неприйняття змін, які принесла війна;

відчуття запахів та/або звуків,

які нагадують

про травматичну подію;

відмова наповнитись ресурсом: вийти на прогулянку, зробити собі щось приємне.

Вони сигналізують, що ваша психіка потребує допомоги. Не соромтесь звертатись до професіоналів/ок – лікарів/ок-психотерапевтів/ок або групи підтримки для батьків. А деякі техніки, щоб опанувати свої емоції, ви можете практикувати вже зараз:

Озирніться й назвіть три речі. Наприклад: “Я бачу дерево, червону квітку та корабель”. Так ми заземлюємось і повертаємо психіку в стан “тут і зараз”.

Стежте за тим, як ви дихаєте. Дихання повертає нас “у тіло”. Покладіть вашу долоню на живіт, вдихайте носом та видихайте ротом, можна через звучання “ааа” або “ооо”.

Стисніть кулаки. Відчуйте легке поколювання нігтів на долонях (обережно, якщо у вас довгі нігті). Це також повертає нас до тілесних реакцій.

Станьте прямо. Пальцями ніг виконуйте рухи, наче загрібаєте землю.

Якщо ви відчули запах, який повертає до неприємних спогадів — понюхайте щось контрастне.

Практикуйте з дітьми техніку безпечного місця. Це може бути сфантазоване місце. Попросіть дитину намалювати або сконструювати його з чого завгодно.

Тілесні техніки — наприклад, обійми. Також можна встати на підлогу, трохи зігнути ноги, нахилити голову та потрясти, ніби хочете витрусити з себе свою тривогу.

Техніка “ковдра”. Обійміть себе руками дуже міцно. Така техніка точно сподобається дітям! Важливо обіймати плече та низ живота. Так ми ніби кажемо своєму тілу, що поруч є захист. Це може допомогти, якщо ви в укритті й чуєте звуки вибухів.

Не забувайте про доступні приємності. Приділіть собі час на те, щоб посмакувати ранкову каву або просто побудьте кілька хвилин в тиші. Знайдіть точку заземлення особисто для вас.

 

https://inscience.io/en/berezhy_sebe/

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk