Previous Next

Полтавщина одна із п’яти областей, де найближчим часом розпочнеться тестування телемедицини у сільських амбулаторіях

Надрукувати

Полтавщина одна із п’яти областей, де цього року розпочнеться тестування телемедицини у сільських амбулаторіях за чотирма напрямками: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання. Проект впроваджуватимуть також у Кіровоградській, Харківській, Вінницькій та Дніпропетровській областях. Уже найближчим часом області мають визначити такі амбулаторії.

 Про це під час селекторної наради щодо стану реалізації реформи сільської медицини зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Також Віце-прем’єр-міністр додав, що в Україні розпочалося масштабне будівництво перших 517 нових сільських амбулаторій моно- та групової практики. 10 вже ввели в експлуатацію на Кіровоградщині.

«У Міністерстві охорони здоров’я розробили і сформували відповідну  спроможну мережу з 4223 сільських амбулаторій. 688 – потребують нового будівництва.  Закуповуються 514 службових автомобілів для сімейних лікарів. Цього року всі амбулаторії мають бути введені в експлуатацію. Адже в сільській місцевості проживає 33% громадян і медицина має бути для них доступніша», – наголосив Геннадій Зубко.

Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, Полтавщина готова впроваджувати телемедицину в регіоні.

«Проблем з телемедичними системами в області ми не спостерігаємо, особливо в галузі кардіології. Система працює. Зокрема, хочу зазначити, що кількість викликів швидкої до хворих на гіпертонічну хворобу, враховуючи те, що ми почали впроваджувати цей проект, зменшилася. У 2016 році мали 376 тис. викликів, то нині таких 314 тис. Якщо ж говорити в цілому, то рівень госпіталізації хворих на гіпертонічну хворобу на тисячу ди «Доступні ліки» та впровадження дистанційного телемедичного консультування», - сказав Віктор Лисак.

Цього року 5 областей першими розпочнуть тестувати проект з впровадження телемедицини. Надалі їхній досвід запровадять на всій території України.