Previous Next

У Полтаві відзначили Міжнародний день передчасно народженої дитини

Надрукувати

У Центрі спеціалізованої педіатричної допомоги КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського» відбулося свято «поспішайок».

Воно присвячене Міжнародному дню передчасно народжених дітей. На свято запросили батьків з дітками, які народилися раніше визначеного строку. Для них організували лялькову виставу, ігри та вручили подарунки.

Колір, яким найчастіше позначають проблему недоношених діток – фіолетовий, саме тому залу прикрасили фіолетовими кульками, на одязі у присутніх були фіолетові стрічки.

«Чому саме фіолетовий колір? Це пов’язано з тим, що маленькі передчасно народжені діти мають світло фіолетову шкіру. Тому це колір «поспішайок». Кожна 10 дитина у світі народжується передчасно. Точних причин чому так відбувається не встановили, – розповіла заступник головного лікаря з педіатричної допомоги ЦСПД КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В. Скліфосовського». – В Україні з 2007 року почали виходжувати передчасно народжених дітей вагою від 500 г, до цього виходжували від 1 кг».

Як розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОВА Віктор Лисак, з початком війни майже до 30% зросла кількість передчасних пологів.

«Нині нам всі країни надають допомогу, зокрема і медичну. Завдяки сучасному обладнанню маємо змогу краще та ефективніше допомагати недоношеним діткам. У планах придбати ще нове обладнання, щоб надавати якісніші медичні послуги», – сказав Віктор Лисак.

З 2008 року у Центрі спеціалізованої педіатричної допомоги КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В. Скліфосовського» виходили близько 2000 недоношених дітей.

На Полтавщині передчасно народжених дітей виходжують у двох відділеннях та реанімації.