Регіональний дайджест: стратсесія CDTO, комп'ютери для громад Івано-Франківщини та мобільна бібліотека Ideas Box у Вінниці

Надрукувати

СТРАТЕГІЧНА СЕСІЯ CDTO

27-28 жовтня 2022 відбулася стратегічна сесія CDTO. Цифрові лідери підсумували зроблене за 2022 рік, напрацювали майбутні кроки та презентували плани регіонів на шляху до цифрової трансформації упродовж 2023 року.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ

Мінцифра відкрила на Волині Офіс впровадження цифрових рішень Digital Volyn. У межах проєкту Digital Volyn проводять відбір 8 пілотних територіальних громад для розробки Програм інформатизації та каталогів інвестиційної привабливості громад за відкритим конкурсом. Працюватимуть над тим, щоб жителі міста і області користувались цифровими послугами, навчались онлайн, зокрема, на платформі Дія.Цифрова освіта, та розвивали бізнес за допомогою онлайн-порталу Дія.Бізнес.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

Івано-Франківщина отримала необхідне обладнання для забезпечення якісної роботи Центрів надання адміністративних послуг: ноутбуки, моноблоки, обладнання для виготовлення закордонних паспортів, посвідчень водіїв та інших документів. Також оснащення для встановлення системи електронної черги. Одна така система коштує майже 200 тис грн. Область отримала 5 мультимедійних дошок для закладів освіти та 15 планшетів для школярів пільгових категорій. Вартість одного планшета – понад 9 тисяч гривень. Все обладнання Івано-Франківська область отримала у межах участі у проєкті ПРООН «Посилення стійкості громад у регіонах України». Фінансовий внесок проєкту становив - 70%, а 30% - бюджет громади.

26 комплектів комп'ютерного обладнання від міжнародної ІТ-компанії ЕРАМ отримали ЦНАПи Дубовецької, Верховинської, Зеленської, Івано-Франківської, Кутської та Отинійської територіальних громад та управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації облдержадміністрації – для забезпечення якісних адміністративних послуг. Це оснащення пришвидшить роботу мережі ЦНАПів у наданні таких послуг, як оформлення заяв та фінансової допомоги, реєстрація внутрішньо переміщених осіб та інші.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСТЬ

Котелевська селищна громада створила 4 укриття у закладах освіти, які повністю відповідають нормам і рекомендаціям ДСНС. Вони мають підключення до швидкісного інтернету, що забезпечує 512 учнів та 136 вчителів вільним доступом до навчання, під час повітряних тривог та гарантують – комфортні й безпечні умови.

У Градизькій селищній громаді Кременчуцького району відкрили відділ “Центр надання адміністративних послуг". Там розмістили 4 автоматизовані робочі місця та запустили інформаційну систему "еЦНАП", яка оптимізувала роботу адміністраторів, пришвидшила обслуговування та покращила надання адмінпослуг. Безкоштовна комп'ютерна програма “еЦНАП” створена для автоматизації роботи ЦНАПів та дозволяє отримувати якісні послуги за 5-7 хвилин. З початку роботи відділу вже отримали: 119 довідок (склад сім"ї, фактичне проживання та інші); 52 довідки ВПО; 127 заяв до Відділу соціального забезпечення; 174 заяви особи, що розмістила ВПО, про отримання компенсації житлово-комунальних витрат.

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

В Ярмолинецькій селищній раді встановлюють 7 відеокамер, монітор та реєстратор, вартістю 210 тис грн. Монтують систему відеоспостереження – 6 відеокамер (1 аналітичної та 5 оглядових), і в с. Правдівка Ярмолинецької ТГ, вартістю понад 203 тис грн. Таке ж обладнання встановили в смт. Ярмолинці та с. Томашівка. Витратили на це: 369 тис грн (смт. Ярмолинці) та майже 251 тис грн (с. Томашівка).

У м. Городок також встановлюють систему відеоспостереження, вартістю 220 тис грн. Це допоможе правоохоронним органам, під час виконання службових обов’язків, а також зменшить відсоток злочинності на вулицях. 

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Мобільну бібліотеку Ideas Box, яка розроблена благодійною організацією Bibleotheques Sans Frontieres, презентували в обласному Молодіжному центрі «КВАДРАТ» на Вінниччині. Ideas Box – це інноваційний інструмент неформального навчання для дітей та молоді, що оснащений доступом до інтернету, принтером, планшетами, настільними іграми, електронними та паперовими книгами, а  також кінотеатром. Перевага такої бібліотеки в тому, що вона працює повністю автономно, так як має свій генератор живлення. Сьогодні в умовах війни мобільна бібліотека функціонуватиме також, як простір для інтеграції ВПО, що сприятиме відновленню емоційної рівноваги, розвитку, налагодженню нових соціальних зв'язків. Вже з наступного року планується впровадження Ideas Box в усіх 63 громадах області. Використання мобільної бібліотеки стало можливе завдяки співпраці Департаменту соціальної та молодіжної політики ОВА з Відокремленим підрозділом міжнародної неурядової організації «ACTED», що є партнером Bibleotheques Sans Frontieres.

Міністерство цифрової трансформації України