Previous Next

В області готуються до відзначення 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди

Надрукувати

Невдовзі виповнюється 300 років від дня народження філософа Григорія Сковороди. Заходи на найближчу перспективу щодо підготовки й відзначення в області цієї дати обговорили на нараді в заступника начальника Полтавської ОВА Катерини Рижеченко. Долучилися представники профільних департаментів ОВА й Чорнухинської громади.

«На рівні області 2022 рік оголошено роком Григорія Сковороди. На його початку відповідно було затверджено план заходів із відзначення 300-ліття з дня народження мандрівного філософа. Звісно, війна внесла свої корективи, але на Полтавщині все ж вдалося провести низку цікавих тематичних заходів. Наближаючись до пам’ятної дати, вкотре акцентуємо на це увагу та окреслюємо подальший план заходів»,  – зауважила Катерина Рижеченко. 

До тематичних заходів долучаться заклади культури обласного підпорядкування, освітяни, музейні та бібліотечні установи. 

Зокрема, в межах відзначення пам’ятної дати від дня народження славетного земляка в листопаді попередньо заплановано проведення Всеукраїнської конференції, присвяченої Г.С. Сковороді, серед учнів старших класів, студентів, викладачів мистецьких шкіл, коледжів, ліцеїв та вищих навчальних закладів сфери освіти та культури. Також заплановане відкриття виставки «Григорій Савич Сковорода: слово і мистецтво» від краєзнавчого музею. Передбачене проведення потужної наукової конференції «Сучасні рецепції світоглядно-ціннісних орієнтирів Григорія Сковороди», серії панельних дискусій.

Серед заходів у грудні – гала-концерт обласного фестивалю-конкурсу творчої молоді «Шляхами Сковороди» від обласної філармонії, музично-літературна композиція «Життєва музика філософа» від симфонічного оркестру, прем’єра театралізованого дійства «Філософський світ Г.Сковороди» від обласного театру та інше.  

Також покладанням квітів, відкриттям відреставрованої картинної галереї й тематичним концертом вшановуватимуть Григорія Сковороду і в Чорнухах.