Previous Next

У Полтаві відбувся фестиваль «Різдвяна феєрія»

Надрукувати

8 січня в Полтаві відбувся традиційний обласний фестиваль театрального вертепного дійства «Різдвяна феєрія». Учасники – фольклорні колективи міста  та області. Кожен представив різдвяні пісні своєї місцевості. Цьогорічний фестиваль особливий, оскільки співпав з отаманням Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

Розпочався захід з  виконання спільної колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю» у Свято-Успенському кафедральному соборі. Далі колядні гурти урочистою ходою пройшли до Театральної площі. Всіх присутніх привітали голова облдержадміністрації Валерій Головко та Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Владика Федір.

«Сьогодні надзвичайно важливий день, ми святкуємо   Різдво Христове. І з огляду на минуле, творимо нову Україну. Ми повертаємо історичну справедливість. Хочу сказати слова вдячності Президенту України Петру Порошенку, який доклав чимало зусиль, щоб українська церква мала свою митрополію. Також хочу сказати слова вдячності народним депутатам, які також боролися за незалежну церкву. Але найщиріші слова вдячності всім полтавцям, тим, хто вболіває за майбутнє країни.  Дякую за вашу віру в Україну, українську церкву та незламність духу.  Хочу згадати наших військових, які нині в окопах оберігають наш спокій. Всіх зі святом. Христос народився! Славімо його!», – зазначив Валерій Головко.

Цього року в фестивалі взяли участь фольклорні колективи з Полтави Котелевщини, Оржиччини, Полтави,  Лубенщини та інших районів. Всього – 21 колектив.

«Відкриють дійство учасники пісенно-танцювального гурту «Полтава». Саме дійство на Театральній площі проводимо вчетверте. У фестивалі беруть участь  виключно аматорські колективи та колядні гурти міста та області. Цю традицію підтримуємо, щоб розвивати місцеві традиції», – зазначила директор Департаменту культури і туризму ОДА Валентина Вождаєнко.

Всі пісні та колядки виконували живими голосами. Учасники отримали подяки, заохочувальні призи та солодкі подарунки.