Пройдіть гру та станьте стійкішими до дезінформації

Надрукувати

Медіаграмотність – це здатність розуміти та фільтрувати інформацію з різних джерел і точок зору.

Harmony Square — це коротка безкоштовна онлайн-гра, що покликана допомогти гравцям стати стійкішими до міс- та дезінформації.

Гра розміщена на окремому веб-сайті.

У кінці вересня 2022 було запущено українську версію онлайн-гри, яка стала сімнадцятою версією міжнародного проєкту з медіаграмотності, що адаптована до національного контексту.

Творці: Психологи Кембридзького університету за підтримки Національного агентства щодо кібербезпеки та захисту інфраструктури США (CISA), нідерландського медіаколективу «DROG», дизайнерської агенції Гусмансона та компанією «Park Advisors» розробили спеціальну безкоштовну онлайн-гру «Harmony Square» з метою «вакцинації» суспільства від політичної дезінформації.

Під час гри гравці отримають знання про те, як створюється і поширюється політична дезінформація. Вчені виявили, що після практикуму гравці проявляють психологічний спротив методам маніпуляції, якими послуговується політична дезінформація, підвищують рівень критичного мислення і не поширюють такий контент серед учасників своїх мереж.

Гра базується  теорії «щеплення»: вплив на людину невеликої «дози» звичних методів, які використовують під час поширення фейкових новин, дозволяє краще виявляти та ігнорувати дезінформацію, якщо вона стикнеться з нею в майбутньому.

Коли гравці розуміють, яким чином можна спровокувати політичний розбрат у грі, використовуючи всі методи – від ботів до залучення фальшивих експертів, – вони отримують своєрідну «психологічну вакцину» для протидії таким явищам у реальному світі.

Як відбувається гра? Протягом 10-ти хвилин, які триває гра «Harmony Square», відбувається активне експериментальне навчання через виконання вправ на перспективу: перед гравцями поставлене завдання поширювати дезінформацію і розпалювати внутрішні суперечності в тихому і мирному районі – на площі «Гармонії».

«Гра – швидка, легка і комічна, ґрунтується на отриманні досвіду виявлення дезінформації та її поширення серед друзів», – говорить доктор Джон Рузенбек, психолог Кембридзького університету, провідний автор дослідження.

Гра має 4 рівні, на яких користувачі вивчають 5 технік маніпуляції, що найчастіше використовуються під час поширення політичного медіаконтенту:

Гра «Harmony Square» покращує: здатність людей ідентифікувати правдиву інформацію та дезінформацію; рівень впевненості під час ухвалення власних рішень; ймовірність поширення дезінформації через друзів у власній мережі (у бік зменшення таких випадків).