Україна розраховує на ухвалення резолюції ООН щодо міжнародного механізму відшкодування за рахунок заморожених російських активів – Президент

Надрукувати

Україна розраховує на ухвалення резолюції Організації Об’єднаних Націй стосовно міжнародного механізму вилучення заморожених російських активів як репарацій за розв’язану війну. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Президентом Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассісом у Києві.

Глава держави зазначив, що Україна вже заморозила активи багатьох громадян Росії, на яких накладено санкції.

«Я підписав указ, увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, там 3000 осіб. Там є заморожені активи, і відшкодування від них ми обов’язково отримаємо у наш бюджет», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України подякував країнам, які також заморозили активи Росії, зокрема рахунки російських юридичних осіб. Серед інших підтримала Україну в цьому питанні Швейцарія.

Водночас Глава держави наголосив на важливості запровадження міжнародного механізму передачі Україні заморожених активів країни-агресора як відшкодування.

«Над цим ми працюємо – щоб була підтримана Організацією Об’єднаних Націй відповідна резолюція щодо впровадження міжнародного механізму відшкодування. Багато країн уже готові це робити. Я думаю, що до кінця поточного року ми матимемо реальні рішення, бачитимемо реальний механізм», – розповів Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що питання впровадження механізму відшкодування заморожених активів розглядатиметься на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення та відбудови України, яка відбудеться цього місяця в Берліні.