10 жовтня – День ментального здоровʼя

Надрукувати

Скажи чесно, ти як?

Цей день нагадує нам про важливість дбати про себе та своє психічне здоров'я. А цьогоріч він ще й допомагає дізнатися про ініціативи та активності у межах Національної програми психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала перша леді Олена Зеленська. 

Важливо, кожному українцю треба подолати стрес та тривожність, які нам принесла війна. Для цього потрібно піклуватися про своє ментальне здоров’я. Особливо зараз, коли так багато українців відчули на собі жахи війни: смерть близьких, втрату домівки чи робочого місця. Без нас і тебе їм буде важко з цим впоратись.

Згідно з даними дослідження, понад 90% опитаних мали прояви хоча б одного з симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а 57% громадян перебувають в зоні ризику розвитку посттравматичного стресового розладу. 40% опитаних зазнали загрози власному життю та/або були безпосередніми свідками таких загроз у зв’язку з перебуванням у зоні бойових дій та/або під обстрілами. Більше про дослідження психологічного стану українців під час війни: https://docs.google.com/document/d/1HJ-ZzknBF6nE4mqt9qyIdzxXnMTrKlGIOZpDVOwMIMY/edit 

 Заходи та ініціативи до Дня ментального здоровʼя, підтримані першою леді Оленою Зеленською, мають на меті допомогти українцям, які відчувають пов’язаний з війною стрес, звернутися до себе та зрозуміти, якими інструментами можна собі допомогти.

Бо тільки увага до психічного здоров’я і розуміння свого емоційного стану стане запорукою того, що ми, українці, переживемо наш спільний травматичний досвід, різний і однаково болючий для кожного, і зможемо відбудувати нову заможну Україну.