Полтавщина – активний учасник міжнародного навчального проєкту з психосоціальної підтримки

Надрукувати

Війна ніколи не минає безслідно, а її трагічні наслідки залишаються з суспільством на роки, тому формування здатності осіб, які пережили психотравмуючі події, повернутися до емоційної рівноваги та психологічного тонусу майє найвищу актуальність.

З ініціативи першої леді України Олени Зеленської в країні запущена загальнонаціональна ініціатива щодо зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки громадян. У рамках її реалізації у співпраці з організаціями громадянського суспільства та міжнародними партнерами проводяться навчальні заходи, спрямовані на вдосконалення знань та навичок фахівців соціальної сфери щодо збереження ментального здоров’я людей.

Фахівці Полтавського обласного центру соціальних служб ввійшли до числа учасників навчання за програмою ВООЗ «Самодопомога Плюс», на замовлення Мінсоцполітики, та навчання з першої психологічної допомоги, проведене командою міжнародної організації Save The Children

Підготовлені тренери отримали можливість передавати свої знання в регіонах України працівникам соціальної сфери, які безпосередньо працюють із особами, пережившими стресові ситуації.

Відтак у Полтавській області тренери обласного центру соціальних служб започаткували проведення навчань для представників соціальної сфери в співпраці із психологами громадських організацій, Центру психічного здоров'я КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» та ГУ ДСНС в Полтавській області.

Для майже 200 фахівців із соціальної роботи та надавачів соціальних послуг вже проведено 2 тренінги за курсом ВООЗ «Самодопомога Плюс» та 6 навчань щодо надання психологічної допомоги, в тому числі дітям, які пережили психотравмуючі події під час війни, а також щодо формування уявлень про техніки зцілення для батьків.

В рамках занять, тренери навчають як побороти стрес і травму в умовах надзвичайних ситуацій, навчають технікам стабілізації станів людей в умовах екстрених ситуацій, моделюють ситуації, в яких опиняються наші співвітчизники та обговорюють способи виходу з них.

 

За матеріалами Мінсоцполітики

відповідно до звітності Полтавського ОЦСС