Прем’єр-міністри України й Нової Зеландії обговорили механізми притягнення керівництва росії до відповідальності

Надрукувати

Під час робочої поїздки в Нью-Йорк (США) 21 вересня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із Прем’єр-міністром Нової Зеландії Джасіндою Ардерн.

Сторони торкнулися питань надання Україні військової допомоги та продовження санкційного тиску на росію. Також Глава українського Уряду розповів про ядерний шантаж росією на Запорізькій АЕС, про численні воєнні злочини та звірства росії, які були виявлені на деокупованих територіях України.

«Україна запропонувала створити спеціальний міжнародний трибунал, який би притягнув до відповідальності вище російське керівництво за вчинення всіх цих злочинів та вбивств. Це стане ефективним механізмом у доповнення для Міжнародного кримінального суду. Спеціальний трибунал може далі працювати на постійній основі, аби кожен потенційний агресор знав, що є інструмент, який змусить їх відповісти за неспровоковану війну, катування людей та знищення цивільної інфраструктури», — зазначив очільник Уряду України.

Денис Шмигаль наголосив, що Україна шукає можливості, аби якнайшвидше закінчити цю війну, але водночас має битися й боротися за свою свободу й демократію. Він подякував Новій Зеландії за всебічну підтримку нашої країни в цій боротьбі та запросив Джасінду Ардерн відвідати Україну.

Урядовий портал