Відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім’ї при облдержадміністрації

Надрукувати

Стамбульська конвенція, гендерна рівність, цілі сталого розвитку – це не просто поширені терміни та поняття пов’язані з інтеграцією України до Європейського простору, це норми та стандарти, які охоплюють безліч пріоритетних напрямів державної політики соціального захисту.

Адже саме запобігання та протидія проявам домашнього насильства, насильства за ознакою статі та по відношенню до дітей, забезпечення дотримання рівних прав та можливостей для всіх категорій громадян, доступність соціальних послуг – є базисом для формування соціально захищеного українського суспільства з гідним рівнем життя.

17 серпня відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім’ї при облдержадміністрації за участі представників Департаменту соцзахисту населення Полтавської ОВА, Полтавського обласного центру соціальних служб, Служби у справах дітей Полтавської ОВА, ГУ Нацполіції в Полтавській області, представників райвіськадміністрацій та територіальних громад.

В рамках засідання, відповідно до порядку денного, учасники обговорили поточний рівень домашнього насильства в області, зокрема щодо відпрацювання комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства і насильства за ознакою статі.

Відтак станом на 17.08.2022 року допомога особам, постраждалим від домашнього насильства, надається загальними та спеціалізованими службами області, а саме через  12 центрів соціальних служб, 35 центрів надання соціальних послуг, 2 центри соціально-психологічної реабілітації дітей. При територіальних громадах області на базі комунальних установ діють 33 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, а також 4 мобільні бригади, що діють за за підтримки Фонду ООН в галузі народонаселення доступні для мешканців Полтавської, Кременчуцької та Лубенської громад. Також в області працюють 4 денні центри соціально-психологічної допомоги постраждалим особам (Полтавська, Кременчуцька, Котелевська та Шишацька громади).

Окрема увага присутніх була зосереджена на важливості проведення роботи із запобігання насилля по відношенню до дітей та важливості ефективного партнерства інституцій різного рівня щодо формування безпечного середовища для дітей.

За результатами засідання дано ряд доручень спрямованих на підвищення рівня обізнаності населення щодо важливості виявлення, запобігання та протидії проявам домашнього насильства, ефективного механізму реагування на такі випадки та оперативного надання допомоги постраждалим, що в комплексі впливає на соціальну захищеність населення різних категорій. 

 

Департамент соціального захисту населення ПОВА