Тепер ще більше громадських місць захищені від диму кальянів та електронних сигарет

Надрукувати

Щодня на просторах Інтернету, у кіосках та супермаркетах ми бачимо рекламу електронних сигарет та інших пристроїв для нагрівання тютюну. Водночас зірки шоубізнесу їх рекламують, ніби вони безпечні. Та це неправда.

Які шкідливі речовини містять електронні сигарети?

- Пропіленгліколь. При нагріванні він перетворюється в пропіленоксид – сильний канцероген, що сприяє переродженню (мутації) здорових клітин у злоякісні (ракові).

- Нікотин. Він впливає на всі системи організму, а найбільше – на серцево-судинну та нервову. Унаслідок цього може розвинутися атеросклероз судин, інфаркт міокарда чи інсульт головного мозку. Також нікотин впливає на репродуктивну систему.

- Ароматизатори: діацетил та ацетилпропіоніл. Небезпечні вони тим, що сприяють склерозу альвеол, через що порушується дихальна функція легень та розвиваються хронічні захворювання легеневої тканини.

- Акролеїн. Ця сполука, що утворюється при нагріванні гліцерину, може спровокувати астму та хронічні захворювання легень.

Хоч тема електронних сигарет доволі нова, але навколо неї вже є безліч міфів. У матеріалі (https://inscience.io/berezhy_sebe/health/3137/) патологоанатоминя Вікторія П’єц (https://instagram.com/viktoriia_piets?igshid=YmMyMTA2M2Y=) розвінчує їх, а також розповідає, які зміни відбуваються в організмі від паління електронних сигарет (навіть “безнікотинових”!).