Previous Next

Департамент соцзахисту населення інформує: відбулась робоча нарада щодо реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми

Надрукувати

В контексті повномасштабної війни, проблема торгівлі людьми набула особливої актуальності та стала одним із найтяжчих наслідків для українського суспільства, адже мільйони людей, які були змушені евакуюватися на інші території, за кордоном, а особливо під примусом на територію країни агресора, стали потенційними жертвами.

Безумовно, категоріями найбільш уразливими  в таких ситуаціях  є діти  без супроводу або діти, розлученні із сім’єю; жінки, зокрема які мають інвалідність;  особи похилого віку; особи, які вже колись раніше потрапляли у ситуацію торгівлі людьми.

Тому лише комплексний системний підхід, координація дій на всіх рівнях та швидке реагування на потенційну загрозу чи фактичну ситуацію може створити ефективну протидію злочинам, а отже забезпечити соціальний захист населення.

З цією метою, 09 серпня відбулась робоча он-лайн нарада щодо реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми за участі представників територіальних громад та райдержадміністрацій області.

Учасники заходу обговорили повноваження суб’єктів, які здійснюють заходи з протидії торгівлі людьми та порядок встановлення статусу особами, які постраждали від торгівлі людьми та надання допомоги таким особам.

Працівники офісу регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в  Полтавській області Владислав Носенко та Віра Яковенко обговорили із учасниками наради виклики сьогодення в питанні попередження торгівлі людьми, а начальник управління міграційної поліції ГУ Нацполіції України у Полтавській області Анатолій Новаковський визначив коло повноважень правоохоронних органів щодо зазначеного питання.

Враховуючи тісну взаємодію Департаменту з громадськими та благодійними організаціям, до обговорення в якості спікера долучився представник БО «Світло надії» Анатолій Павленко, який розповів присутнім про можливості взаємодії урядового та неурядового секторів з питань надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

Незмінним залишається той факт, що торгівля людьми є сучасною формою рабства та грубо порушує права людини. Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, будь-яка людина, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо. Тому лише самобезпека та обізнаність особи, а також взаємодія всіх ланок державної влади, місцевого самоврядування та громадського суспільства здатна вберегти від торгівлі людьми громадян України.

Пресслужба Департаменту