Previous Next

Зробимо все, щоб медична реформа не була на папері, а реально впроваджувалася і працювала», - Валерій Головко

Надрукувати

Лікарні Полтавщини з наступного року почнуть фінансувати по-новому.

У 2019 році в Полтавській області впроваджують два пілотні проекти. Це нова система фінансування медичних закладів вторинної ланки та безкоштовна діагностика.

Як повідомив голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко, з 1 квітня на Полтавщині почнуть укладати договори з медичними закладами. І тоді 60 відсотків коштів ітиме на заклад за глобальним бюджетом, а 40 відсотків платитимуть за послуги. З 2020 року вся система охорони здоров’я перейде на інший принцип фінансування, коли «гроші підуть за пацієнтом».

«За два роки маємо вийти на такий рівень, коли буде йти оплата виключно за послуги. Полтавщина перша і єдина область в Україні, яка з першого квітня працюватиме за цими принципом. Саме в Полтаві бачимо локомотив змін для всієї України. Ваш регіон є унікальним прикладом для країни. Завдяки роботі місцевої влади та лікарів в області досягли високих результатів. Більшість проектів міжнародної технічної допомоги  хочуть  реалізовувати у вас. І саме втілення в Полтавській області великих проектів дозволило нам прорахувати тарифи, які будуть застосовувати згодом по всій Україні. Нині більшість стаціонарних закладів Полтавщини готові переходити на новий спосіб фінансування. Гроші повинні «піти за пацієнтом» не тільки на первинку, а й у лікарні. Ми повинні плати не за утримання закладу, а за конкретні послуги», –­ сказав Олег Петренко.

За новим принципом запрацюють, за словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктора Лисака, заклади вторинної ланки медицини.

«Це й  госпітальні сектори, міські та районні лікарні, де є стаціонарні відділення, обласна клінічна лікарня, інфекційна лікарня, обласна дитяча лікарня тощо. Завдяки  спільним зусиллями разом із полтавцями нам вдасться досягти позитивних змін у розбудові охорони здоров’я Полтавщини», – зазначив Віктор Лисак.

В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка перебувала на Полтавщині з робочим візитом, зазначила, що регіон завжди є першим у реалізації пілотних проектів Міністерства.

«Ви найкраще співпрацюєте не лише з нашим Міністерством, а також і з міжнародними партнерами та готові починати робити зміни. Це показник, що ви розумієте, що охорона здоров’я стосується кожного з нас. Ви виділяєте додаткові кошти на рівні області, районів і міст, залучаєте інвестиції в охорону здоров’я. Ми би хотіли, щоб таке розуміння було й в інших регіонах, хотіли би провести так звану «полтавізацію» України. Все, що впроваджується на Полтавщині, розповсюджуватимуть всією Україною. Тож маєте пишатися тим, що ви лідери трансформації системи охорони здоров’я», – сказала Уляна Супрун.

Про те, що медицина пріоритетна галузь, наголосив і голова облдержадміністрації Валерій Головко.

«Багато коштів закладаємо в обласний бюджет наступного року саме на реалізацію реформ медичної галузі на Полтавщині. Це стосується і первинної ланки, і вторинної, і третинної медичної допомоги. Модернізуємо заклад, який надає послуги онкохворим, бо рівень захворюваності надзвичайно високий. У 2019 році відкриваємо сучасний кардіоцентр, який відповідатиме усім стандартам надання відповідних послуг. Розглядайте нас, як регіон, в якому можна реалізовувати нові ініціативи, пілотні проекти. Зробимо все, щоб медична реформа не була на папері, а реально впроваджувалася і працювала», – сказав Валерій Головко.  

Пілотні проекти на Полтавщині запровадять  з 1 квітня та 1 липня 2019 року.