МКІП та ЮНЕСКО продовжують співпрацю для захисту культурної спадщини України

Надрукувати

8 липня Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, а також його заступники Катерина Чуєва та Анастасія Бондар зустрілися з делегацією Секретаріату ЮНЕСКО.

“Сьогодні мали чергову зустріч з делегацією Секретаріату ЮНЕСКО. Активну співпрацю з міжнародними колегами ведемо постійно. Про таку швидкість у вирішенні питань та режим сприяння ми і не мріяли до війни. В ЮНЕСКО добре розуміють, що культура України – це важлива частина світової культурної спадщини”, – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Під час зустрічі йшлося, зокрема, про створення ініційованої Міністерством культури та інформаційної політики України Національної цифрової платформи культурної спадщини України, а також про можливість надання об'єктам нерухомої спадщини України статусу Enhanced Protection для посиленого захисту та автоматичного визнання руйнування окупантами об‘єктів культурної спадщини військовим злочином.

Сторони продовжать співпрацю та координуватимуть зусилля щодо:

Протягом цього візиту до України представники ЮНЕСКО проводять низку зустрічей з представниками державних установ, неурядових організацій та експертами для обговорення ситуації в Україні, включаючи тимчасово окупований Крим, у сфері культури та культурної спадщини, а також відвідують деякі об‘єкти ЮНЕСКО та місця, які зазнали руйнувань внаслідок російського вторгнення. За результатами візиту ЮНЕСКО готуватиме матеріали до доповіді Гендиректора, яка буде представлена на 215-й сесії Виконради у жовтні 2022 року та плануватиме подальші кроки.

Серед членів делегації ЮНЕСКО: Кріста Піккат, директор Відділу з питань культури в надзвичайних ситуаціях Сектору культури Секретаріату ЮНЕСКО, Турал Мустафаєв, заступник начальника підрозділу у Відділі з питань культури в надзвичайних ситуаціях Сектору культури Секретаріату ЮНЕСКО; Дов Лінч, Керівник Сектору відносин з державами-членами, сектор зовнішніх зносин та пріоритету Африки.

Представники ЮНЕСКО також відвідали зруйновані росіянами міста Київщини - Бородянку та Ірпінь.

Урядовий портал.