В умовах війни медіаграмотність повинна стати необхідним і обов’язковим елементом повсякденного життя

Надрукувати

Розвиток медіаграмотності серед українців є одним зі стратегічно важливих завдань, над яким працює Міністерство культури та інформаційної політики України разом з іншими державними інституціями, громадськими організаціями та партнерами.

Під час міжнародної експертної конференції «Медіаграмотність у час війни: нові виклики та трансформації», Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що медіаграмотність має стати базовою навичкою українців в умовах повномасштабної війни з росією.

«Війна показала, що, якби у нас медіаграмотність розвивалася тими темпами, якими ми всі хочемо, набагато менше часу довелося б витрачати на спростування фейків та маніпуляцій. Я радий, що під час війни ми повертаємося до цієї теми. Багато сьогодні робить наш проект «Фільтр» у співпраці з нашими колегами з різних НДО. Я думаю, що саме ця війна наголошує на тому, наскільки важливим є необхідність обміну досвідом для того, щоб медіаграмотність стала необхідним і обов’язковим елементом нашого повсякденного життя. Не тільки в школах і університетах, але і для дорослого покоління», – зазначив Олександр Ткаченко.

За словами заступника Міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка, МКІП визначило медіаграмотність як пріоритетний напрямок з початком каденції Олександра Ткаченка у 2020 році. За цей час були реалізовані такі ініціативи як Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» та Центр стратегічної комунікації та безпеки, які нині виконують важливі функції на інформаційному фронті.

«Головне питання – інтеграція медіаграмотності в систему національної безпеки. Можливо, під час війни більший акцент йде на безпосередні задачі тут і зараз, і трошки менше на стратегічні напрямки, які стосуються довгострокових проєктів. Медіаграмотність є працюючою історією, коли вона довгострокова», – додав Тарас Шевченко.

 

Урядовий портал