Громади Полтавщини: кращі практики із забезпечення соціального захисту населення в умовах війни

Надрукувати

Здатність об’єднувати та спільними зусиллями долати перешкоди завжди було винятковою рисою нашої країни, яка зараз, в умовах війни, проявилась найбільше. Полтавщина стала ключовим регіоном центру України, яка прийняла внутрішньо перемішених осіб, тому те, як ефективно спрацювали міста та громади області в цих критичних умовах заслуговує окремої уваги.

Враховуючи, що на соціальну сферу припало чи не найбільше навантаження, до вашої уваги кращі практики реалізації політики соціального захисту населення громадами Полтавщини, які поповнилися новими мешканцями з числа внутрішньо перемішених осіб.

Серед територіальних громад, які активно проводили роботу щодо обслуговування громадян, які опинились в складних життєвих обставинах хочеться відзначити Глобинську міську та Диканську селищну.

На сьогодні у Глобинській громаді (міський голова Станіслав Джусь), завдяки роботі колективу КУ «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» на чолі з директором Світланою Грицай, соціальними послугами охоплено 1506 жителів громади та ВПО.

Працівники відділення соціальної допомоги вдома Центру, за місцем проживання продовжують допомагати тим, хто не в змозі потурбуватися про себе самостійно, надаючи 480 особам широкий спектр послуг: допомога у самообслуговуванні, прибиранні, приготуванні їжі та інших побутових питаннях. За період введення воєнного стану додатково взято на обслуговування 29 осіб.

Робота центру також полягає у організації отримання продуктів харчування найвразливішими верствами населення. Наприкінці травня працівниками центру отримувачам соціальної послуги «допомога вдома» доставлені продуктові набори всім потребуючим. Завдяки злагодженій роботі відділення організації надання натуральної та грошової допомоги центу, 842 особи отримали одяг та взуття.

Внутрішньо перемішені особи та мешканці громади відповідних категорій можуть отримати послуги з дрібного ремонту та пошиття одягу, перукарські послуги. З метою наближення послуг до населення, з 24 березня поточного року на території Великокринківського старостату запрацювало віддалене робоче місце з надання перукарських послуг, що стало суттєвою підтримкою жителів.

Безумовно, коли людина опинилась в максимально критичних умовах під час війни, задоволення її першочергових потреб із проживання та харчування є пріоритетом для кожної громади чи області, але у Глобинській громаді не забувають і про психічне здоров’я. Центром забезпечується проведення заходів з психологічної підтримки та емоційного розвантаження, а також цілодобово працює телефонна лінія психологічної підтримки (телефон довіри), де кожен охочий може отримати інформаційні консультації та кваліфіковану підтримку від практичного психолога.

З метою подолання критичних станів, з якими людина стикається під час війни, на сторінці в соціальних мережах https://www.facebook.com/KU.Centrsocposlug ведеться окрема рубрика «Психологічна підтримка».

У Диканській громаді вдалося зберегти структуру Територіального центру та обсяг соціальних послуг селищної ради. Лише послугу «догляд вдома» тут отримують 320 осіб про яких піклується 37 соціальних робітників. У багатьох випадках соціальний робітник - єдина людина, котра відвідує оселю самотньої людини. Крім виконання основних посадових обов’язків по прибиранню будинки, придбання ліків та продуктів, оплатити комунальних послуг, оформлення субсидій, допомогти по господарству, робітники терцентру забезпечують надання емоційно-психологічної підтримку.

Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, як для мешканців громади, та як і для вимушених переселенців забезпечено надання послуг прання білизни, ремонт одягу та взуття, перукарські послуги.

При територіальному центрі також функціонує банк одягу, який постійно поповнюється завдяки волонтерам, місцевій владі, організації «Товариства Червоного хреста України» та просто небайдужим мешканцям Диканської ТГ. За тісної співпраці з релігійною громадою «Християн віри Євангельської «Відродження» організовані благодійні обіди для підопічних які перебувають у складних життєвих обставинах.

Крім того, відділенням стаціонарного догляду забезпечено цілодобовий догляд 21 підопічному, в тому числі 4 внутрішньо переміщеним особам. Для усіх мешканців відділення стало затишною домівкою, завдяки турботі дружнього колективу.

Все це є черговим підтвердженням, що лише комплексний підхід до надання соціальних послуг та самовідданість кожного соціального працівника, може переконати постраждалу людину, що вона не на самоті із своєю проблемою і держава завжди дбає про своїх громадян. 

 

Департамент соціального захисту населення