Освітяни зможуть надавати якісну першу психологічну допомогу

Надрукувати

 

Міністерство освіти і науки України, спільно з ДНУ «Інститутом модернізації змісту освіти» та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти розробили курс підвищення кваліфікації освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій» .

«Наперекір жорстокій війні в Україні, освітяни, науковці та здобувачі освіти активно захищають свій фронт. Також спільно із психологами педагоги з перших днів вторгнення росії на територію України роблять усе можливе для психічного здоров’я українців. Ми зіштовхнулися з новими страхами, емоціями, тривогами, втратами, розчаруваннями. Щоб допомогти освітянам подолати наслідки пережитих травматичних подій, був розроблений спеціальний курс, основним завданням якого є надати практичні навички якісної першої психологічної допомоги, ознайомити з дієвими техніками для ефективної емоційної підтримки, а також, за потреби, діагностувати психологічний стан вихованців, здобувачів та колег», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Курс розроблено за моделлю змішаного навчання (blended learning). Він містить 10 мультимедійних уроків у міжнародному форматі SCORM, найкращі міжнародні кейси та практичні тренінги.

Після успішного проходження навчання освітянам зараховується 1 кредит ЄКТС).

Якщо діти чи підлітки будуть потребувати більш глибокої психологічної допомоги, їхнім батькам/опікунам буде запропоновано безкоштовно звернутися до партнерів курсу – команди «Words Help та CETA Global» (США), аби отримати лікування психосоціального та психічного здоров’я.

«Таким чином запроваджується системний підхід щодо забезпечення психічного та емоційного здоров’я здобувачів освіти: освітяни опановують високоефективні навички та техніки першої психологічної допомоги, емоційної підтримки та діагностики і застосовують їх під час навчального процесу, а у разі необхідності пропонують батькам/опікунам отримати консультацію для їхніх дітей/підлітків у профільних фахівців», – пояснює виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

Пілотний етап навчання у червні пройшли перші 57 освітян, які надали позитивні відгуки цьому курсу.

Над створенням курсу працювали провідні експерти у галузі психології із США та Ізраїлю, а також методисти ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти» та тренери з розвитку емоційного інтелекту Асоціації інноваційної та цифрової освіти.

Нагадаємо, учнів старших класів запрошують на онлайн-екскурсії до провідних підприємств України

МОН