Previous Next

Нам потрібна єдність, солідарність і дії міжнародної спільності у протистоянні агресивній Росії – Президент в інтерв’ю Fox News

Надрукувати

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю американському телеканалу Fox News підкреслив, що міжнародна спільнота вже повинна почати діяти, щоб зупинити агресивні зазіхання Росії. Оскільки передбачити, якими будуть наступні кроки російського президента, неможливо.

«Я думаю, що поведінка Росії залишилася такою ж самою, яка була з початку її агресії проти моєї країни в 2014 році. Росія організувала нелегальну анексію Криму «маленькими зеленими чоловічками», однак Путін сказав, що це не російські війська. Але це були регулярні російські війська - 60 тисяч російських воєнних анексували Крим. Потім Росія почала відкриту агресію і провела наземну операцію на Донбасі. Путін також сказав, що це найманці, або так звані «волонтери», але це були регулярні російські війська», - зазначив Президент.

Глава держави зауважив, що коли відбулася жахлива терористична операція проти рейсу MH17, Путін намагався пояснювати це декількома версіями на день, що це був чи то український бомбардувальник, чи то український винищувач або українська артилерія. «Але це була російська ракетна установка «Бук», надана і запущена російським офіцером за наказом російського генерала, і ми маємо всі докази в міжнародному трибуналі»,- сказав він. Президент підкреслив, що така ж ситуація була під час хімічної атаки у Великобританії, в Солсбері, яку забезпечили два російських полковники розвідувального відділу російського міністерства оборони. «Росія тоді теж стверджувала, що це не вони», - зауважив він.

Петро Порошенко наголосив, що 25 листопада в нейтральних водах Чорного моря, яке відкрите для міжнародного судноплавства, 10 російських воєнних суден відкрили неспровокований цільовий вогонь проти українських воєнних катерів і буксира. Було поранено трьох солдатів, а іншим трьом завдано тілесних ушкоджень під час штурмової операції в нейтральних водах.  «Пане Путін, це акт агресії. Пане Путін, це війна. Це не жарт, не інцидент, і не криза. Тому що ваші регулярні війська під російським прапором здійснили напад на українське воєнне судно в міжнародних водах. Немає ніяких інших пояснень», - підкреслив Президент.

За його словами, тому була така рішуча реакція всього світу. «Це і реакція Президента США Дональда Трампа, і це була позиція справжнього лідера провідної країни. Це була реакція Європейського Союзу, реакція «Великої сімки», це була реакція всього світу на саміті «Великої двадцятки». І була вимога негайно, без будь-яких передумов звільнити 24 українських солдат. Я нагадаю, що 6 з них мають проблеми зі здоров’ям через ваш нічим не провокований вогонь, пане Президент», - сказав Петро Порошенко.

«Негайно поверніть українське судно і звільніть Керченську протоку для міжнародного судноплавства», - наголосив Глава Української держави.

Він також підкреслив, що у Керченській протоці щоденно очікують і втрачають  десятки, навіть сотні доларів іноземні судна. «20% з них йдуть під європейськими прапорами. Це абсолютно безвідповідальна поведінка Росії. На жаль. Саме тому, надзвичайно важливо діяти всім разом», - зазначив він.

При цьому Президент зазначив, що реакція всього світу на дії Росії була досить рішучою. «Але це заяви, це лише слова, а у відповідь на дії Путіна для нас надзвичайно важливо теж діяти»,- підкреслив Петро Порошенко.

«Наприклад, по-перше нам потрібна присутність НАТО в Чорному морі, щоб не дозволити російським військам окупувати Чорне море і регіон Азовського моря, що й відбувається зараз. «Азовський» пакет санкцій. Я думаю, що це дуже важливо, і сьогодні коли я зустрічався в Києві з Президентом Литви Далею Грібаускайте, Литва представила національний пакет санкцій через акт агресії в Чорному морі біля Керченської протоки», - сказав Президент.

«Я думаю, була б важливою заява Державного департаменту США, що буде абсолютно доцільним, якщо реакцією на акт агресії в Чорному морі, ЄС разом із США запровадять санкції, щоб зупинити «Північний потік-2». Тому що ніхто не знає де завтра Путін вирішить захищати російські інтереси. Можливо він буде захищати інфраструктуру «Північного потоку-2», пояснюючи це так, як і пояснював незаконний Керченський міст», - також наголосив він.

«В даній ситуації нам потрібна єдність і солідарність. Ми повинні покращити співпрацю з НАТО для захисту миру, безпеки, свободи і демократії в регіоні. Нам потрібен пакет санкцій, нам потрібно покращити воєнну і технічну співпрацю, включаючи постачання летальної зброї, яка допоможе нам захистити нашу країну від можливої великої наземної операції, яку ми не виключаємо, що Росія може розпочати в будь-який момент», - підкреслив Глава держави.

Він додав, що за наявною інформацією Путін очікував, що українське судно відкриє вогонь у відповідь і це буде причиною, приводом для Росії, щоб розпочати велику наземну операцію.

«Це абсолютно неприйнятно. Знову ж таки, нам потрібна єдність, солідарність і дії», - сказав Петро Порошенко.

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України