Previous Next

Міфи про надання домедичної допомоги у разі опіків й укусів змій та павуків

Надрукувати

В умовах повномасштабної війни надзвичайно важливо вміти правильно надавати домедичну допомогу. Вчасна та відповідна реакція є вирішальною для порятунку людини.

На жаль, в екстрених ситуаціях людина може стати абсолютно безпорадною й не знати, що робити, або надавати допомогу, спираючись на помилкові знання та інтернет-поради, які не завжди є коректними.

Продовжуємо розвінчувати міфи, яких у домедичній допомозі достатньо багато. У цьому матеріалі розглянемо основні помилки, яких припускаються під час надання домедичної допомоги у разі укусів змій і павуків, а також у випадку опіків.

Міф № 1. У разі укусу змії обов’язково треба накладати джгут.

Правда. Накладати джгут – небезпечно. Достатньо  знерухомити частину тіла, на якій знаходиться місце укусу. Річ у тому, що під час руху скорочуються м’язи й покращується кровопостачання, тому і зміїна отрута може швидко розповсюдитися кровотоком.

Зверху, для звуження судин, до місця укусу можна прикласти щось холодне – щоб запобігти швидкому всмоктуванню отрути. Обов’язково зверніться за медичною допомогою.

Міф № 2. Місце укусу павука треба обпалити вогнем (сірниками або запальничкою).

Правда. Це небезпечно, через опік, та безкорисно. Адже після укусу отрута опиняється під шкірою, а не на поверхні. А щоб білок, яким є отрута павука, згорнувся, треба добре обпалити шкіру.

Міф № 3. Місце опіку треба змастити сметаною або олією з сіллю.

Правда. Якщо термічний опік незначної площі, то треба поливати обпечену ділянку протягом 10-15 хвилин водою кімнатної температури або ж занурити у не надто холодну воду.

Якщо опікова поверхня надто велика, є пухирі або шкіра, що злізла, займає площу понад 20%, поливати водою не треба, бо це може призвести до переохолодження тіла.

Необхідно: 

Також читайте попередні матеріали про міфи у домедичній допомозі у випадку:  

Міністерство охорони здоров'я України