Понад дві тисячі аптек в Україні відпускають інсуліни

Надрукувати

Кількість аптек в Україні, які відпускають інсуліни, збільшилась протягом останніх тижнів втричі. Так, за даними Національної служби здоров‘я України (НСЗУ), 2161 аптека відпускала інсуліни протягом попередніх 7 днів. Кількість закладів зросла, завдяки відновленню відпуску інсулінів аптеками, які перебували у зоні бойових дій чи поряд. 

Найбільше аптек відновили відпуск інсулінів у Чернігівській області — протягом семи попередніх днів препарати відпускали 80 аптек.

Найбільше аптек за останній тиждень відпускали інсуліни у Дніпропетровській області — 238, Львівській — 203, місті Києві — 166, Полтавській — 146, Одеській — 129, Івано-Франківській — 117, Харківській — 113 та  Київській — 105 аптек.

Впізнати аптеку, яка відпускає інсуліни за програмою реімбурсації можна за позначкою «Доступні ліки + Інсуліни» або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ (16-77). Оператори підкажуть адресу і контакти найближчої аптеки, де можна отримати препарати.

Також можна самостійно переглянути список таких  аптек за посиланням bit.ly/apteky_insul — він регулярно оновлюється.

Крім того, наявність інсуліну в аптечних закладах можна перевірити за допомогою сервісів tabletki.ua та geoapteka.ua. Перед тим, як прямувати до певної аптеки, варто зателефонувати і дізнатися години її роботи та точну наявність інсуліну.  

Нагадуємо, що на період воєнного стану пацієнти мають змогу отримувати препарати інсуліну повністю безоплатно, без жодних доплат.

Також в українські лікарні препарати інсуліну постачають як гуманітарну допомогу, тому пацієнти мають змогу отримати їх безоплатно у пунктах видачі ліків. 

Щоб дізнатися адресу найближчого пункту, де видають інсуліни, слід звернутися до регіонального підрозділу охорони здоров’я. Детальну інформацію про наявність того чи іншого препарату у пункті можна отримати на стендах у закладах охорони здоров’я.

Про те, який лікар може виписати електронний або паперовий рецепт на інсулін, — за посиланням.

Звертаємо увагу, що у рецепті лікар може вказувати  не торгову назву препарату, а тип інсуліну:

МОЗ