Previous Next

Полтавці відзначили 150-річчя створення товариства «Просвіта» у Львові

Надрукувати

У Львові відбулися урочистості з нагоди 150-річчя створення товариства «Просвіта». Захід організували в театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

До Львова з’їхалися просвітяни з різних міст України, зокрема із Сум, Полтави, Рівного, Запоріжжя. Були представники з Криму. Спочатку учасники товариства поклали квіти до пам’ятника «Просвіті». Потім колона рушила до монумента Тарасові Шевченку, де також вшанували членів товариства й виконали «Заповіт» і «Реве та стогне Дніпр широкий».

Привітав зі святом просвітян Президент України Петро Порошенко. Глава держави подякував ветеранам «Просвіти» за незламність духу, культуру, державність і віру в українську мову. Петро Порошенко також наголосив, що рівно 150 років тому, в 1868 році, було створено товариство «Просвіта» у Львові.

«Без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди записані в історії державотворення. Це було створення нашої національної домівки, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, є і будемо», – заявив Петро Порошенко.

Згадав Глава держави і митрополита Андрея Шептицького, який із нагоди 70-річчя заснування «Просвіти» у 1938 році освятив прапор цієї організації з написом: «В силі духу – перемога народу!». І додав, що ці слова актуальні й тепер.

Президент вручив нагороди кращим членам товариства. Серед них і голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Микола Кульчинський. Він отримав орден «За заслуги» ІІ ступеня. Микола Кульчинський очолює полтавський осередок із 1987 року.

«Товариство «Просвіта» на Полтавщині заснували навесні 1917 року. Першим головою був Грицько Коваленко. На той час у регіоні «Просвіта» заборонялася. Нині роль «Просвіти» на Полтавщині значна. За останні чотири роки ми видали 14 книг, які поширили серед молоді. Постійно пропагуємо українську культуру серед молоді. І це відтворює цілісний світогляд у наших земляків», – сказав Микола Кульчинський.

Полтавське об’єднання «Просвіти» святкуватиме 150-річчя 12 грудня.