Previous Next

На вміст цукру в крові обстежилися 158 переселенців, які мешкають у Полтаві

Надрукувати

На фоні хронічних стресів, спричинених повномасштабною війною росії проти України, значно зростають ризики виникнення цукрового діабету другого типу.

«Вчасне виявлення і лікування цукрового діабету має стати пріоритетом, особливо зараз, коли є велика кількість людей, які переживають лиха війни. Наразі на Полтавщині зареєстровано 52 тисячі пацієнтів із цукровим діабетом, з них – 403 дитини. Лікарі інформують про цукровий діабет, закликають до тестування, проводять обстеження та консультації.

Але й самі люди мають звертати увагу на своє здоров’я, турбуватися про нього, зокрема перевіряючи цукор у крові», — наголошує начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

У гуртожитку Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» мешкає більш як три сотні тимчасово переміщених осіб із Харківщини, Київщини та інших областей. Про можливість здати кров на вміст цукру їх попередили заздалегідь.

8 червня вдалося обстежити 158 людей. Підвищений рівень цукру у крові виявили у 22. Консультацію сімейного лікаря отримали 42 людини.

Цьому сприяв україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», що стартував у області ще до початку повномасштабного вторгнення росії. Тепер активності проєкту, в тім числі й інформаційна кампанія «Мисливці за діабетом», враховують потреби не лише полтавців, а й тимчасово переміщених до Полтави мешканців інших регіонів України.