Втрати росії від нафтового ембарго ЄС дорівнює третині її військового бюджету у 2021 році, – Герман Галущенко

Надрукувати

Ембарго на нафту і нафтопродукти підірве економічну спроможність кремля фінансувати війну. Про це написав Міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у Facebook, коментуючи рішення лідерів країн Європейського Союзу про запровадження ембарго на російську нафту.

Заборона часткова і поширюватиметься на танкерну нафту та нафтопродукти, це – 2/3 поставок до Євросоюзу. Щодо трубопровідної нафти передбачається тимчасове виключення. Але до кінця року імпорт російської нафти до ЄС має скоротитися на 90%. Bloomberg оцінює річні втрати росії через ембарго ЄС приблизно у 10 млрд доларів, через те, що росія буде змушена продавати свою нафту в Азію зі значною знижкою. Ще 12 млрд доларів втрат принесе відмова Польщі і Німеччини від російської нафти, яку країни отримують через північну гілку трубопроводу «Дружба».

Як зазначає Міністр, разом це третина військового бюджету росії у 2021 році.

«На жаль, забанити нафту не вийшло одномоментно. Але сам факт ембарго зробить російську нафту ще більш «токсичною», відкриє шлях новим постачальникам, підірве економічну спроможність кремля фінансувати війну. Вдячний усім лідерам Європейського Союзу за черговий прояв солідарності з Україною, а також Європейській Комісії, яка доклала максимум зусиль, щоб це рішення було ухвалене», – наголосив Герман Галущенко.

Він зауважив, що від початку російського вторгнення Україна намагалася переконати ЄС відмовитися від російських енергоресурсів, адже гроші від продажу викопного палива наповнювали і продовжують наповнювати воєнний бюджет росії.

«Рішення щодо ембарго стало знаком того, що principles matter. Що цінності є важливішими за ціни. Особливо цей ціннісний вимір відчутний в позиції Польщі, яка є одним із флагманів санкцій проти росії. І Німеччини, яка продемонструвала політичну волю і швидко знайшла заміну російській нафті. Показавши, що відмова від російських вуглеводнів для Європи – це питання не виживання, а рішучості. Ще трохи, і росія вже нікому не зможе нав’язувати свою волю, шантажуючи енергоносіями. Не зможе вести війни через брак зброї і грошей. Країна-бензоколонка is over», – підсумував Герман Галущенко.

Міністерство енергетики України