Previous Next

Уряд проводить заходи для забезпечення соціального захисту людей на тимчасово окупованих територіях

Надрукувати

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна на засіданні Уряду доповіла про стан заходи щодо соціального захисту людей на тимчасово окупованих територіях.

«Ми зараз добре бачимо, що на оточених та заблокованих територіях окупанти порушують права людей, блокують роботу соціальних служб, крадуть гуманітарну допомогу, яку ми туди спрямовуємо. Вони доводять людей до відчаю. Тому наша політика від початку війни мала три основні складові: допомогти виїхати з зони бойових дій, нарахувати всі соціальні виплати людині, надати додаткові можливості ними скористатися при першій нагоді», - зазначила Міністр.

Щодо виплати пенсій на окупованих територіях.

«У 6 регіонах України, де є окуповані населені пункти, з 2,9 млн пенсіонерів пенсію отримали 2,6 млн людей або 90 %. Пенсії фінансуються вчасно, в окремих регіонах – навіть, авансом, але є питання з можливістю отримати чи використати ці кошти.

Банки всі 100% пенсійних виплат зараховують на картки, але на частині окупованих територій ними неможливо скористатися. З усіх пенсіонерів, які отримували виплати за місцем проживання, близько 300 тисячам людей поштовий оператор не має сьогодні можливості донести пенсію на окупованих територіях. Але для того, щоб люди отримали свої кошти, Уряд забезпечив механізм, завдяки якому цим людям відкриваються рахунки в Ощадбанку, і на них зараховується пенсія. Уся сума пенсії зберігається. Цими коштами людина може скористатися, звернувшись до Ощадбанку при першій можливості або дочекатися, коли Укрпошта зможе працювати в регіоні, і тоді отримати всю суму за місцем свого проживання.

Ми також забезпечили для пенсіонерів, які виїжджають з окупованих регіонів, можливість швидко отримати свої виплати в найзручніший для них спосіб. Це можна зробити:

- або Укрпоштою за новим місцем перебування,

- або через Ощадбанк за паспортом та податковим кодом,

- або через інший уповноважений банк за вибором людини».

 

Про соціальні допомоги

«Незважаючи на те, що ворог блокує роботу органів соцзахисту в окупованих територіях, ми знайшли способи нараховувати людям соціальні допомоги. Це дитячі виплати, допомога малозабезпеченим людям, це пільги.

Ми автоматично, без звернення людини, продовжили на час дії воєнного стану фінансування всіх раніше призначених соціальних допомог та спростили їх призначення для нових отримувачів.

Незважаючи на те, що в окупованих областях є райони і міста, де не працюють органи соціального захисту, близько 1 млн людей з Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей отримали належні їм кошти завдяки тому, що Мінсоцполітики централізовано їх нарахувало і виплатило людям.

Але ми розуміємо, що потреб у людей сьогодні більше, ніж можливостей у української економіки. Тому для допомоги людям на окупованих територіях ми залучаємо додаткове до бюджетного фінансування.

По-перше, це кошти гуманітарного рахунку, відкритого Мінсоцполітики в Національному банку України. За рахунок цих коштів ми допомагаємо з евакуацією людей, надаємо гуманітарну допомогу, а також надаємо цільові миттєві грошові виплати по 3 тис. грн на дитину і людину з інвалідністю і по 2 тис. грн на кожного дорослого.

Лише за минулий тиждень людям з 7 евакуаційних потягів ми профінансували, а Укрпошта та Укрзалізниця фізично здійснили виплату такої миттєвої допомоги на суму більш ніж півмільйона гривень.

І друге, Уряд ухвалив рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на людей, які перебувають на окупованих територіях і подадуть заявку на таку допомогу через портал єДопомога. Можливість подати таку заявку запрацює наприкінці травня, а згодом і через Дію.

Ми вже домовилися з Всесвітньою продовольчою програмою ООН про те, що вони фінансуватимуть за наданими нам списками виплати не лише внутрішньо переміщеним особам, але і цій категорії постраждалих від війни».

Урядовий портал